ANC propune reducerea tarifelor de interconectare la cei 5 operatori mobili de pe piata romaneasca

Data publicarii: 20-11-2008 | IT&C

Autoritatea Nationala de Comunicatii propune impunerea de obligatii de orientare de costuri in sarcina tuturor celor 5 operatori de telefonie mobila, respectiv reducerea tarifelor de interconectare, ceea ce ar duce la o scadere a facturilor in urmatorii trei ani, a declarat joi, presedintele ANC.

Potrivit presedintelui ANC, Liviu Nistoran, tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone vor scadea de la 1 ianuarie 2009 de la 6,4 eurocenti la 5,03 eurocenti. In paralel, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS isi vor mentine tarifele neschimbate la 1 ianuarie 2009, dar din luna februarie a anului 2009, tarifele acestora se vor reduce la 6,4 eurocenti pentru Cosmote si Telemobil si 7,21 eurocenti pentru RCS&RDS.

Mai mult, Nistoran sustine ca pentru 1 ianuarie 2010 tarifele de interconectare ale Cosmote si Telemobil vor scadea la 5,67 eurocenti, iar RCS&RDS va reduce tarifele de la 7,21 eurocenti la 6,4. "Dupa aceste ultime reduceri ale tarifelor de interconectare, la data de 1 ianuarie 2011 se va introduce un nou model de calcul ale acestor tarife si se vor reanaliza", sustin reprezentantii ANC.

In viitor, ANC va elabora si un model de calculatie a costurilor unui operator ipotetic eficient, bazat pe o metodologie si un set de principii de calculare si alocare a costurilor armonizate la nivel european, care sa tina seama de Recomandarea Comisiei Europene privind reglementarea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte fixe si la puncte mobile.

Tarifele simetrice vor fi stabilite pe baza unui model de calcul elaborat in perioada 2009-2010. Exceptie vor face situatiile in care costurile eficiente ar fi afectate de factori independenti de vointa operatorilor, sau in cazul unor furnizori nou intrati pe piata.

Potrivit ANC, fiecare dintre cei cinci operatori de telefonie mobila detine o pozitie de monopol pe piata terminarii apelurilor in propria retea, ceea ce le confera controlul absolut asupra comunicarii cu utilizatorii proprii. Oricare dintre cei cinci operatori poate impune tuturor celorlalti operatori de telefonie fixa sau mobila, prin tarifele de interconectare, o taxa nejustificata, independenta de costurile reale si care se va regasi automat in tarifele platite de abonatii acestora. Acest lucru nu face decat sa descurajeze utilizatorii si sa micsoreze in mod neconcurential sansele de succes ale celorlalti operatori.

In ceea ce ii priveste direct pe utilizatori, apelurile in afara retelei sunt inca foarte scumpe, lucru care nu este nici normal, nici eficient. Abonatii operatorilor de telefonie s-au obisnuit sa isi limiteze convorbirile cu persoanele din alte retele tocmai din cauza costurilor ridicate ale convorbirilor in afara retelei. Din acelasi motiv, multi abonati se orienteaza catre reteaua din care fac parte cei mai multi dintre cunoscuti, desi, de multe ori, serviciile oferite de alte retele s-ar adapta mai bine necesitatilor lor de consum.

ANC mai spune ca toti operatorii prezenti pe piata, indiferent ca sunt operatori de telefonie fixa sau mobila, platesc tarife de interconectare cu retelele operatorilor mobili. Existenta unor tarife nefundamentate pe costuri ar putea prejudicia intreaga industrie; nivelul ridicat al tarifelor de interconectare este o problema de interes national deoarece se reflecta, in cele din urma, in tarifele platite de toti abonatii, atat cei ai retelelor de telefonie fixa cat si cei ai retelelor de telefonie mobila.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: