Putin ii asigura pe rusi ca ii va trece cu bine de criza economica mondiala

Data publicarii: 21-11-2008 | International

Premierul rus Vladimir Putin a dat joi asigurari rusilor ca ii va conduce prin criza financiara mondiala fara a ajunge din nou, ca in trecut, la colaps, dar a admis ca vor exista greutati, relateaza Reuters.

Putin a dezvaluit un pachet de 20 miliarde dolari de stimulente economice si ajutor pentru oamenii afectati de incetinirea cresterii economice, in contextul in care a dat o replica pe termen lung unei crize ce a taiat peste 70% din cotatia actiunilor listate la burse si a creat presiuni asupra rublei.

Criza a diminuat increderea in economia Rusiei si a accentuat posibilitatea ca nemultumirile populare sa submineze serios, pentru prima data, conducerea exercitata de premierul Putin si de protejatul acestuia, presedintele Dmitri Medvedev.

Putin, care si-a incheiat mandatul prezidential in mai, dar  si-a pastrat o foarte mare influenta, a dat asigurari ca Rusia nu se va confrunta cu turbulente economice asemanatoare celor din 1992, cand a cazut Uniunea Sovietica, sau celor de acum zece ani, cand statul nu a mai putut sa isi plateasca datoriile.

"Criza va testa capacitatea de rezistenta a fiecarei tari, abilitatea sa de a apara averea cetatenilor, economia si moneda nationala. Rusia se confrunta acum cu aceasta provocare", a declarat Putin, la congresul partidului Rusia Unita.

"Vom face absolut tot ce sta in puterea noastra, astfel incat colapsul ultimilor ani sa nu se mai repete niciodata in Rusia. Vom face tot ce sta in puterea noastra ca sa aparam depozitele bancare ale cetatenilor nostri", a spus Vladimir Putin.

Ministrul rus de finante, Aleksei Kudrin, a spus ca Rusia ar putea inregistra in 2009 un deficit bugetar, pentru prima data in ultimii zece ani, dar ca acesta ar putea fi acoperit prin transferuri de numerar dintr-un fond pentru "vremuri grele", nu prin creditare.

Putin a spus ca rezervele ample de aur si valuta ale Rusiei, precum si fondurile pe care tara le-a acumulat in perioada in care petrolul a fost scump, vor ajuta Rusia sa faca fata crizei.

"Aceste aspecte ne permit sa ne pastram stabilitatea macroeconomica si, prin urmare, ne vor ajuta sa impiedicam o accentuare a inflatiei si o schimbare accentuata in cursul de schimb al rublei", a spus premierul rus.

Noile statistici au aratat ca rezervele valutare si de aur au scazut in ultima saptamana cu 21,9 miliarde dolari, la cel mai mic nivel al ultimului an. Banca centrala a intrat in aceste rezerve, ca sa sustina rubla, asupra careia ieftinirea petrolului pune presiuni.

Bursa Valutara Interbancara de la Moscova, cu indicele principal Micex, a recuperat usor dupa discursul lui Putin, dar nu a recastigat integral pierderile, in contextul in care investitorii nu sunt la fel de optimisti ca Putin in ceea ce priveste evolutia economiei.

Putin s-a adresat congresului dupa un discurs scurt al lui Medvedev, care a spus marti ca turbulentele financiare mondiale s-au extins la nivelul economiei reale, iar principalele sectoare economice au nevoie de ajutor de stat, pe care il vor primi.

"Impactul crizei se extinde asupra intregii economii si incepe sa afecteze locurile de munca si populatia de la toate nivelurile societatii", a declarat James Beadle, director de portofoliu la compania Pilgrim Asset Management.

Putin nu a facut niciun fel de referiri la speculatiile potrivit carora, sustinut de criza, ar putea sa isi pregateasca o revenire la Kremlin prin alegeri anticipate.

Criticii Kremlinului au spus ca un proiect de lege aflat acum in parlament, ce prevede extinderea mandatului prezidential de la patru la sase ani, ar putea fi parte dintr-un plan de organizare de alegeri anticipate. Oficialii de la Moscova au negat, insa, o astfel de intentie.

James Fenkner, director administrativ la compania Red Star Asset cu sediul la Moscova, a spus ca Putin este nerealist in ceea ce priveste protectia rublei.

"Risipesc rezervele in incercarea de a sustine moneda", a declarat Fenkner pentru Reuters. "Ar trebui sa miste cursul de schimb", a adaugat Fenkner.

Sustinandu-si parerea ca turbulentele economice au fost create de politicile financiare excesiv de liberale din Statele Unite, Putin a spus ca firmele rusesti ar trebui sa tinteasca sa isi finanteze integral datoriile, din surse interne.

Pachetul de stimulente propus de Putin include facilitati fiscale pentru companii, mai multa flexibilitate pentru administratia locala in ceea ce priveste scaderea impozitelor si o suma suplimentara de 1,8 miliarde dolari pentru cheltuieli in sectorul industriei apararii. 

Putin a mai spus ca vor exista ajutoare suplimentare pentru someri, pensionari si pentru cumparatorii de case, adaugand ca va majora cheltuielile pentru sanatate si educatie.

Ronald Smith, strateg sef la Alpha Bank, a spus ca aceste cheltuieli reprezinta un raspuns rezonabil la o incetinire fara precedent a cresterii economice mondiale.

"Au fost foarte prudenti sa faca economii pentru zile negre si au avut mare dreptate, pentru ca traim vremuri foarte grele", a spus Smith.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: