Vodafone si Orange resping propunerea ANC de reglementare a tarifelor de interconectare

Data publicarii: 21-11-2008 | Afaceri

Vodafone si Orange resping propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) privind reglementarea tarifelelor de interconectare si pune sub semnul intrebarii statutul ANC de arbitru independent, corect si nepartinitor al pietei de telecomunicatii din Romania, potrivit informatiilor emise.

"Consideram ca propunerea Autoritatii Nationale pentru Comunicatii, privind scaderea tarifelor de interconectare, este o initiativa discriminatorie pentru operatorii Vodafone Romania si Orange Romania, de natura sa descurajeze competitia. Mai mult, aceasta actiune intra in contradictie cu ultimele recomandari ale Comisiei Europene si creeaza dezechilibre majore pe piata locala de telecomunicatii", au declarat reprezentantii Vodafone Romania.

Compania isi exprima surprinderea ca ANC nu mai pune utilizatorul final pe primul loc, ignorand practic interesele celor 20 de milioane de clienti ai Vodafone si Orange, prin favorizarea operatorilor Cosmote, Telemobil si RCS&RDS. "Apreciem ca declaratiile presedintelui ANC, potrivit carora tarifele pentru serviciile mobile vor scadea cu 25-30% in urmatorii trei ani, ca urmare a diminuarii taxelor de interconectare, nu au nici un fundament de business si reprezinta doar un demers personal de imagine", au adaugat reprezentantii companiei.

De asemenea, Vodafone Romania sustine ca aceasta decizie dovedeste inca odata ca ANC foloseste o unitate de masura diferita in cazul reglementarilor pe piata de telefonie fixa, fata de  piata de telefonie mobila. "Astfel, toti operatorii de telefonie fixa din Romania, indiferent de momentul intrarii in piata sau de cota de piata, au impuse in prezent rate de interconectare simetrice, cu o perioada de tranzitie de noua luni pentru a ajunge la tariful stabilit de ANC. Prin comparatie, in cazul telefoniei mobile, operatorilor Cosmote, Zapp si RCS&RDS le-a fost si le este permisa practicarea unor rate de interconectare cu mult mai mari decat cele impuse Vodafone si Orange, cel putin noua ani, intre 2003 si 2011", au adaugat reprezentantii companiei.

Cosmote Romania considera ca anuntul facut de ANC in legatura cu reglementarea tarifelelor de interconectare necesita o analiza amanuntita, datorita complexitatii proiectului. "In prezent, analizam prevederile incluse in proiect si potentialul impact al acestora asupra operatiunilor. Vom fi in masura sa putem face comentarii mai ample odata ce vom avea rezultatele acestei analize", au declarat reprezentantii companiei.

Orange Romania a specificat ca in cazul in care ANC decide sa mentina tarifele de interconectare la un nivel ridicat pentru unii operatori, tarifele pentru utilizatori nu vor putea scadea in mod corespunzator. "Prin introducerea nejustificata a asimetriilor in relatiile de interconectare intre operatori, care contravine flagrant recomandarilor Comisiei Europene, ANC prejudiciaza interesul consumatorilor si protejeaza interesele comerciale ale unui grup de operatori. Consideram ca ANC va intelege ca varianta propusa este inacceptabila si va modifica decizia in mod corespunzator", au spus reprezentantii companiei.

Reprezentantii Zapp au sustinut ca tarifele de interconectare practicate de operatori sunt foarte mari, iar aceasta este principala cauza care ii impiedica sa reduca costurile catre clientul final. "Daca tariful de interconectare ar deveni 1 cent sau 0 centi, Zapp ar fi o companie foarte fericita pentru ca acest lucru ne-ar permite sa reducem la randul nostru tarifele practicate, afectand pozitiv utilizatorii care s-ar bucura de tarife mai mici pentru serviciile de telefonie mobila. De asemenea ar determina o crestere a nivelului de concurenta intre operatori prin prisma faptului ca reducerea taxelor de interconectare ar ridica bariera pentru reducerea tarifelor pentru apelurile in afara retelei, acestea fiind influentate de aceste taxe", au declarat reprezentantii companiei.

Autoritatea Nationala de Comunicatii a propus joi, 20 noiembrie, impunerea de obligatii de orientare de costuri in sarcina tuturor celor cinci operatori de telefonie mobila, respectiv reducerea tarifelor de interconectare, ceea ce ar duce la o scadere a facturilor in urmatorii trei ani.

Potrivit presedintelui ANC, Liviu Nistoran, tarifele de interconectare ale operatorilor de telefonie mobila Orange si Vodafone vor scadea de la 1 ianuarie 2009 de la 6,4 eurocenti la 5,03 eurocenti. In paralel, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS isi vor mentine tarifele neschimbate la 1 ianuarie 2009, dar din luna februarie a anului 2009, tarifele acestora se vor reduce la 6,4 eurocenti pentru Cosmote si Telemobil si 7,21 eurocenti pentru RCS&RDS.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: