Consiliul Citigroup se reuneste pentru a evalua optiunile bancii dupa masiva depreciere a actiunilor

Data publicarii: 21-11-2008 | International

Consiliul Citigroup se va intruni vineri pentru a discuta optiunile bancii, a declarat pentru Bloomberg o sursa avizata, dupa ce eforturile directorului executiv, Vikram Pandit, de a reda increderea investitorilor au esuat, iar actiunile s-au depreciat pana la un minim al ultimilor 15 ani.

Consiliul condus de presedintele Citigroup Win Bischoff si de directorul independent Richard Parsons se va intruni la sediul bancii din New York, a precizat sursa, care a refuzat sa fie identificata, pentru ca discutiile au caracter privat. Consiliul ar putea lua in considerare vanzarea unor segmente din banca sau a intregii companii, a anuntat Wall Street Journal, citand surse apropiate conducerii.

New York Times a anuntat ca directorii bancii nu iau realmente in considerare vanzarea sau divizarea grupului.

Citigroup, odata cea mai mare banca din Statele Unite, cu o capitalizare de 274 miliarde dolari la sfarsitul anului 2006, a scazut joi ca valoare de piata pana la circa 26 miliarde dolari, coborand pe locul cinci, dupa Bancorp.

Un plan anuntat in aceasta saptamana de directorul executiv , de a reduce costurile prin 52.000 de disponibilizari, si sprijinul acordat de investitorul miliardar saudit, printul Alwaleed bin Talal, nu au calmat temerile investitorilor ca deprecierile activelor si creditele neperformante ar putea duce la pierderi nete de 20 miliarde dolari in acest an.

"Investitorii nu sunt convinsi ca Citigroup nu va mai inregistra pierderi masive", a spus William Fitzpatrick, analist in cadrul Optique Capital Management Inc., ce supravegheaza titluri in valoare de circa 1 miliard dolari si nu detine actiuni Citigroup."Acesta este motivul vanzarii de actiuni: teama de alte si alte pierderi in urmatoarele trimestre", a spus acesta.

Purtatoarea de cuvant a Citigroup, Christina Pretto, a refuzat sa comenteze in legatura cu intrunirea consiliului si a repetat declaratia bancii de la inceputul acestei saptamani, potrivit careia "banca are o pozitie de lichiditate si un capital foarte puternice, precum si o franciza unica la nivel mondial".

Incluzand injectia de capital de 25 miliarde dolari din partea Trezoreriei americane, in cadrul planului de salvare de 700 miliarde dolari, banca detine un exces de cel putin 50 miliarde dolari fata de nivelul cerut de autoritatile de reglementare pentru a califica o banca drept "bine capitalizata".

Actiunile companiei s-au depreciat joi cu 26% la bursa din New York, inchizandu-se sub 5 dolari/actiune pentru prima oara din 1994, in contextul in care bursele din intreaga lume au scazut, pe fondul temerilor ca recesiunea mondiala se va adanci.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: