Sorin Ionita: Sistemul functionarilor publici este scapat de sub orice control

Data publicarii: 21-11-2008 | Economie

Sistemul functionarilor din administratia publica e scapat de sub orice control, nu se cunoaste numarul exact al acestora si nici nu se stie cu cat sunt platiti, a afirmat, vineri, directorul Societatii Academice Romane (SAR), Sorin Ionita.

Ionita mai spune ca descentralizarea a fost facuta de forma, un exemplu fiind functia de city manager, nou infiintata in unele localitati mari, care ar trebui sa se ocupe de finantele locale. "De multe ori, fostii directori economici din primarii sunt denumiti city manager, dar nu primesc responsabilitati noi, pe care le presupune functia. Decizia privind finantele apartine in continuare primarul", a afirmat presedintele SAR.

Un alt aspect care arata, in opinia lui Ionita, lipsa de reforma in domeniul administratiei este modul de luare a deciziilor in admnistratia publica. "Sistemul e haotic, apar acte normative care se suprapun, agentii si ministere care se concureaza", a mai spus presedintele SAR.

Lipsa  unei legislatii clare duce si la probleme in relatia functionar public si cetatean, afirma si presedintele Institutului National de Administratie, Dragos Dinca. "Sunt cazuri cand, din cauza legislatiei, pentru obtinerea unei autorizatii de constructie se cere aviz de la RADET, desi acolo unde se construieste nu este nicio teava de apa calda, sau aviz de la Autoritatea Aeronautica, desi nu trece niciun avion pe acolo", explica Dinca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: