Chiriile de lux au scazut cu pana la 30% in functie de locatie si calitatea finisajelor

Data publicarii: 21-11-2008 | Imobiliare

Preturile de inchiriere pentru zonele rezidentiale consacrate din Capitala precum Dorobanti - Primaverii sau Floreasca-Baneasa-Iancu Nicolae au scazut de la inceputul anului cu pana la 30% in functie de locatie si calitatea finisajelor, au declarat analistii imobiliari ai companiei Regatta.

Reprezentantii Regatta sunt de parere ca zonele consacrate inca de la inceput ca fiind cele mai cautate pentru inchirieri au ramas aceleasi. Acestia vorbesc despre zone precum Dorobanti - Primaverii, zona Parcului Herastrau, apoi zona Floreasca, dar si o zona relativ noua, Baneasa - Iancu Nicolae.

"Daca pana la inceputul anului 2008 pretul de inchiriere se situa intre 1.500 si 5.000 euro/luna pentru apartamente si intre 3.000 si 8.000 euro/luna pentru vile, acum se poate observa o scadere a acestora intre 5 - 30% in functie de locatie si calitatea finisajelor, acolo unde o corectie a pretului este justificata", a declarat Bogdan Barbulescu, real estate broker in cadrul departamentului Residential Rental & Relocation al companiei Regatta.

Potrivit lui Barbulescu, in acest sector al pietei de inchirieri, clientii vizati sunt in proportie de 90% expati si 10% romani. Un procent de 80% dintre expati sunt persoane angajate in companii internationale de mari dimensiuni, multinationale, care isi pot permite o astfel de proprietate peste medie.

Potrivit Regatta, acest sector a cunoscut o ascensiune dinamica pe masura ce nivelul investitiilor in Romania a crescut, formandu-se un segment compact de expati, care reprezinta un important procentaj al chiriasilor din Bucuresti, capabil sa acceada la un confort sporit, tipic upper middle.

"Trendul ascendent s-a simtit in numarul ofertelor, al calitatii acestora, dar si in pret. Anul 2007 este momentul de varf al ascensiunii pietei de inchirieri rezidentiale si relocari. Aparitia tensiunilor financiare la nivel international si-a facut simtita prezenta pe piata imobiliara locala prin aparitia unui proces de departajare al locuintelor destinate inchirierii", mai spun cei de la Regatta.

Acestia considera ca in prezent se pune foarte mult accent pe calitatea si locatia imobilelor, dar mai ales pe imprejurimi si facilitati. "Preturile au inceput sa difere in functie de acesti factori fundamentali si, in acelasi timp, sa se tempereze, demonstrand inceputul de maturizare al pietei", a adaugat Barbulescu, care sustine ca in primul semestru al anului 2009, acest lucru va deveni evident, iar un factor important care isi va pune amprenta asupra pretului de inchiriere va fi si situatia economica mondiala din prezent.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: