Strainii au redus la jumatate in septembrie participatia la capitalul firmelor din piata financiara

Data publicarii: 21-11-2008 | Economie

Participatiile strainilor la capitalul companiilor care activeaza pe piata financiara romaneasca s-au injumatatit in septembrie, la 34 milioane euro, potrivit datelor publicate de Registrul Comertului, pe fondul agravarii crizei de pe piata financiara mondiala.

In septembrie 2007, strainii au injectat 76 milioane euro, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

"Firmele straine sunt obligate acum sa se ocupe de propriile probleme din tarile dezvoltate, pe fondul turbulentelor internationale", a declarat, pentru NewsIn, analistul economic Matei Paun.

El considera ca societatile care au filiale in tari emergente precum Romania nu mai sunt interesate sa investeasca, in conditiile in care au probleme de solvabilitate.

Paun a adaugat ca piata financiara din Romania s-a oprit din cresterea puternica inregistrata pana de curand, motiv pentru care nu mai reprezinta o atractie pentru investitorii straini.

In primele noua luni din 2008, piata financiara romaneasca a atras circa 371,55 milioane euro prin participatii straine la capitalul firmelor, cu 20% mai putin fata de acelasi interval din 2007, cand valoarea acestora depasea 461,7 milioane euro, potrivit ONRC.

Astfel, participatiile la capital ale strainilor la firme din piata financiara romaneasca reprezinta 11% din totalul investitiilor straine directe de capital in primele noua luni, in conditiile in care acestea totalizau 3,39 miliarde euro.

"Este normal ca intr-o perioada de criza sa scada investitiile, asa cum se intampla si in alte tari, in conditiile in care sunt mai putini bani", a declarat, pentru NewsIn, analistul economic Liviu Voinea.


Infuziile de capital in bancile romanesti s-au subtiat incepand din vara

Sectorul bancar a atras 2% din totalul aporturilor straine la capitalul societatilor de pe piata financiara din Romania in primele noua luni ale acestui an, cu un total de 68,44 milioane euro.

In lunile august si septembrie, bancile mama nu au mai injectat capital in subsidiarele din Romania, iar in luna iulie, singurele banci care au mai atras capital strain au fost Libra Bank si Banca Romaneasca.

De la inceputul acestui an, bancile romanesti care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: ABN Amro Bank Romania (41,95 milioane euro), Banca Millennium (23,89 milioane euro), MKB Romexterra Bank (10,79 milioane euro), Intesa Sanpaolo Romania (534.500 euro), HVB Banca pentru Locuinte (511.300 euro), BCR Banca pentru Locuinte (2,53 milioane euro) si ATE Bank Romania (5,45 milioane euro), Libra Bank (7,6 milioane euro) si Banca Romaneasca (4,6 milioane euro).

Matei Paun sustine ca, in cazul bancilor, situatia este mai dramatica, "in contextul in care bancile-mama au sistat finantarile in mare parte".

Mai mult decat atat, Paun crede ca anumite banci ar putea trece printr-un proces de restructurare a personalului si de inchidere a unor sucursale in perioada urmatoare.

El a adaugat ca, momentan, profitabilitatea bancilor este pusa sub semnul intrebarii, motiv pentru care nu se mai gandesc la extindere teritoriala. In acelasi timp, banci mai mici iau in considerare chiar posibilitatea de a iesi din piata.

"Masurile bancii centrale vor fi in directia scaderii dobanzilor, reducerii rezervelor minime obligatorii si cresterii operativitatii", a declarat Liviu Voinea.

Piata romaneasca a asigurarilor s-a consolidat

Cele mai mari injectii de capital strain s-au indreptat catre sectorul asigurarilor, care a atras 195,7 milioane euro in primele noua luni ale anului, reprezentand 5,8% din totalul investitiilor straine de capital.

Piata asigurarilor a fost stimulata mai ales de intrarea pe piata a doi asiguratori - Aegon Asigurari de Viata si Signal Iduna Asigurari de Viata - precum si a unor injectii de capital ulterioare unor preluari.

"Piata romaneasca de asigurari s-a consolidat deja si nu mai exista loc pentru alti investitori", a mai spus Paun.

In ce priveste jucatorii de pe piata asigurarilor din Romania, Paun sustine ca acestia "sunt concentrati asupra problemelor de lichiditate si nu se mai gandesc la extindere pe piata romaneasca".

Intr-un top al asiguratorilor care au injectat cele mai mari sume pentru majorarea capitalului social in primele noua luni din 2008, pe primul loc se situeaza BT Asigurari, cu o injectie totala de 55,29 milioane euro.

In schimb, in trimestrul al treilea, cel mai mare aport la capital - de 27,8 milioane euro - a fost inregistrat de Asirom, societate controlata de Vienna Insurance Group (VIG).

Pensiile private au atras plasamente pe termen lung

In intervalul mentionat, firmele straine au mai facut o infuzie de 34,18 milioane euro in capitalul administratorilor de pensii private.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilon II) care au atras capital strain sunt Interamerican Fond de Pensii (1,25 milioane euro), BT Aegon (3,3 milioane euro), Generali Fond de Pensii (16,17 milioane euro) si Omniasig Pensii (2,23 milioane euro).

Generali Fond de Pensii a inregistrat doua majorari consecutive de capital, in valoare totala de 16,17 milioane euro, in lunile martie si aprilie.

Reforma pensiilor private obligatorii din Romania a convins numeroase societati din domeniul financiar-bancar sa-si infiinteze o societate care sa administreze contributiile participantilor.

Analistii pietei financiare sustin ca "de aceasta piata au fost interesati investitorii strategici, care nu asteapta un profit imediat".

IFN-urile, sustinute de apetitul romanilor pentru consum

Companiile de leasing si societatile financiare nebancare au atras 74,15 milioane euro in primele noua luni ale acestui an, reprezentand 2,2% din totalul investitiilor straine directe de capital, pe fondul majorarilor de capital si a deschiderii unor noi afaceri.

Institutiile financiare nebancare (IFN) si cele de leasing care au beneficiat de infuzie de capital strain sunt: EFG Leasing (11,35 milioane euro), Cetelem IFN (13,6 milioane euro), BRD Finance IFN (6,65 milioane euro), Compania de Factoring IFN (2,73 milioane euro), Deutsche Leasing Romania IFN (918.300 euro) si Domenia Credit IFN (11 milioane euro), Mercedes Benz Leasing IFN (5,01 milioane euro) si Unicredit Consumer Financing IFN (3,67 milioane euro).

Valoarea participatiilor straine la capitalul firmelor din Romania a fost de 3,39 miliarde euro in intervalul ianuarie-septembrie 2008, in crestere cu 97% fata de acelasi interval al anului trecut, cand valoarea acestora era de 1,72 miliarde euro, potrivit datelor ONRC.

Potrivit datelor bancii centrale, care includ si liniile de credit intragrup, investitiile straine directe au crescut dupa primele noua luni cu 43,5% fata de perioada similara din 2007, ajungand la 7,2 miliarde euro, nivel care a acoperit 56,6% din deficitul de cont curent din aceeasi perioada, fata de 42,5% in intervalul ianuarie-septembrie din 2007.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: