Camera Deputatilor combate criza cu 50 de masini de lux de 70.000 de euro bucata

Data publicarii: 22-11-2008 | Politica

Presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu, se spala pe maini si spune ca nu el este ordonator de credite, noteaza Cotidianul. In plina campanie de reducere a cheltuielilor la institutiile de stat, Camera Deputatilor a demarat pe 20 noiembrie procedurile de achizitionare a 50 de masini, valoarea contractului fiind estimata intre 8 si 10 milioane de lei (fara TVA), adica intre 2,2 si 2,8 milioane de euro. Este vorba despre autoturisme de oras de lux cu tractiune integrala (4 X 4), costul unei masini fiind estimat intre 54.399 si 67.998 de euro. Aproape cat Loganul de 70.000 de euro.
 
Achizitionarea acestor autoturisme a fost prevazuta in bugetul Camerei Deputatilor pe anul in curs si a fost aprobata in sedinta Biroului Permanent din 5 martie a.c.

De regula, in Biroul Permanent al Camerei, cand sunt prezentate spre aprobare memorandumuri interne privind cheltuielile bugetare, nu au loc dezbateri. Asa s-a intamplat si pe 5 martie, vicepresedintele Valer Dorneanu (aflat atunci la conducerea sedintei-n.a.) intrebandu-si colegii daca "exista obiectii", iar cum nimeni nu a deschis gura, a pus stampila "aprobat".
 
Din declaratiile date pentru Cotidianul de catre secretarul general al Camerei, Mihai Ungheanu, cel care se ocupa de achizitii, a reiesit ca autoturismele nu au putut fi cumparate in primavara deoarece "Ministerul Finantelor a luat banii si i-a utilizat la Summitul NATO". Drept consecinta, Ungheanu a publicat anuntul de intentie, urmand ca banii pentru achizitionarea autoturismelor sa provina din bugetul Camerei pe anul 2009. De altfel, in proiectul de buget al institutiei a fost prevazuta suma necesara pentru aceste masini.
 
Cu amendamentul ca proiectul de buget al Camerei a fost respins de Bogdan Olteanu, care nu a dorit sa-si asume un buget in numele viitorului Parlament. De asemenea, exista sanse mari ca bugetul sa fie modificat radical de noii alesi.
 
"Sunt convins ca noul Birou Permanent de dupa alegeri va anula achizitiile acestor masini", ne-a spus Ungheanu. Faptul ca a dat totusi publicitatii intentia de achizitionare a autoturismelor, in conditiile in care nu se poate baza pe o sursa de finantare sigura, este explicat astfel de acesta: "Legea ma obliga sa o fac, deoarece este vorba de ceva aprobat de conducerea Camerei". Dupa ce i s-au solicitat mai multe amanunte despre prevederile legislative invocate, Mihai Ungheanu a schimbat brusc registrul, declarand ca autoturismele de lux sunt absolut necesare si ca are deja in vizor o oferta. "Sumele trecute in anuntul de intentie sunt cele maximale. In realitate eu pot sa scot pe masina un pret foarte bun, de doar 20.000 de euro. Masinile sunt absolut necesare, pentru ca, daca nu vor fi achizitionate, atunci reparatiile la cele existente vor costa in 2009 nu doua milioane de euro, ci 100.000 de euro. Si nu stiu de unde o sa scot banii astia, mai ales ca, repet, sunt convins ca noul Birou Permanent va anula achizitia."
 
Tot Ungheanu mai sustine ca actuala conducere a Camerei ar fi putut anula achizitia, dar "nu s-a mai intrunit si deci nu avea cum sa o faca".

Integral in Cotidianul