Guvernul SUA ajuta Citigroup cu 306 miliarde dolari

Data publicarii: 24-11-2008 | International

Guvernul american a pus la punct un plan de salvare de 306 miliarde dolari pentru Citigroup, grav afectata de criza financiara globala, in incercarea de a sustine sectorul financiar, arata Reuters.

Decizia oficialilor SUA ar putea indemna si alte banci sa ceara ajutor, in contextul in care economia globala se indreapta spre recesiune.

Citigroup, a doua banca americana dupa valoarea activelor, are cea mai mare extindere la nivel international, dintre bancile americane, avand afaceri in mai mult de 100 de tari. Mai multi analisti au spus ca Citigroup este prea mare pentru a fi lasata sa se prabuseasca.

Banca va primi si o injectie de lichiditati de 20 miliarde dolari, din partea Departamentului Trezoreriei, arata Bloomberg. Citigroup a primit in octombrie 25 miliarde dolari, in cadrul programului pentru bancile aflate in dificultate, din cauza activelor neperformante.

Astfel, guvernul SUA va garanta cu mai mult de 300 de miliarde dolari, creditele ipotecare neperformante si o serie de active ce apartin bancii, scrie Bloomberg.

In schimbul ajutorului financiar, guvernul va primi actiuni preferentiale de 27 miliarde dolari.

Un plan anuntat in noiembrie de directorul executiv, de a reduce costurile prin 52.000 de disponibilizari, si sprijinul acordat de investitorul miliardar saudit, printul Alwaleed bin Talal, nu au calmat temerile investitorilor ca deprecierile activelor si creditele neperformante ar putea duce la pierderi nete de 20 miliarde dolari in acest an.

Valoarea de piata maxima a Citigroup a fost de 270 miliarde dolari, la sfarsitul anului 2006.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: