O echipa Moody's vine in Romania in ianuarie sa discute la MEF despre reflectarea crizei

Data publicarii: 24-11-2008 | Economie

Reprezentanti ai agentiei de evaluare financiara Moody's vor veni in ianuarie in tara ca sa discute cu oficiali din Ministerul Economiei si Finantelor despre modul cum agentiile de rating reflecta efectele crizei financiare asupra Romaniei, a spus luni secretarul de stat in MEF Eugen Teodorovici.

"Vrem ca aceste discutii sa schimbe parerea negativa despre Romania si sper ca Moody's va lua in calcul drept criterii de baza pe acelea care trebuie intr-adevar sa fie luate in considerare", a declarat Teodorovici.

Secretarul de stat din MEF a mai precizat ca la intalnire vor lua parte si reprezentanti ai agentiilor si institutiilor din Romania "care vor putea da informatii pertinente".

Luni, analistul Kenneth Orchard de la Moody's a declarat pentru Reuters ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa prognozeaza in prezent o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 0,3%, din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial.

Estimarea Moody's este prima care arata posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

Nu exista zid de protectie impotriva crizei - BEI

Vicepresedintele Bancii Europene de Investitii (BEI), Matthias Kollatz-Ahnen, s-a referit la efectele crizei internationale asupra statelor membre, implicit si asupra Romaniei, declarand ca "nu exista un zid impotriva efectelor crizei care sa protejeze aceste tari".

El a admis ca "intr-adevar, alte tari au fost mai puternic afectate" (decat Romania - n.r.).

In aceste conditii, Kollatz-Ahnen a precizat ca BEI este pregatita sa majoreze nivelul finantarilor, mai ales la nivelul statelor nou-intrate in Uniunea Europeana (UE-12).

"BEI e pregatita sa faca mai mult. Se discuta deja la nivel european pentru a se gasi o solutie privind cresterea investitiilor. Vrem sa sporim cu o treime in anii urmatori nivelul investitiilor, in special in UE-12", a mai spus vicepresedintele BEI.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: