Economistii romani cred ca economia va creste si in 2009, dar ritmul depinde de noul Guvern

Data publicarii: 25-11-2008 | Economie

Analistii economici din Romania sustin ca previziunile Moody's de recesiune a Romaniei in 2009 sunt mult prea pesimiste si atrag atentia ca evolutia economiei va depinde foarte mult de planul de guvernare al noului executiv.

Analistul agentiei de rating Moody's Kenneth Orchard declara, luni, ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Moody's estimeaza ca produsul intern brut (PIB) al Romaniei va scadea cu 0,3% in 2009, insa "exista volatilitate in privinta estimarilor", din cauza incertitudinilor legate de conditiile economice la nivel mondial. Orchard a mai spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice, inflatia fiind estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern - la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Scenariul Moody's are in vedere o aterizare a economiei mult prea fortata

"Cred ca nu este plauzibil ca Romania sa intre in recesiune in 2009, din contra, "cu un dram de intelepciune", cum spunea si guvernatorul, cred ca putem avea o crestere a produsului intern brut de 4-5% anul viitor. Estimarea noastra este de 4,4% pentru 2009", a declarat economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.

El a adaugat, insa, ca o estimare realista va putea fi facuta abia dupa ce noul executiv isi va prezenta planul de guvernare.

Cresterea economiei poate sa vina din consum sau investitii, iar Lucian Anghel mizeaza, in continuare pe cresterea acestora. El sustine ca nu ar trebui sa fie foarte afectat consumul daca volumul creditelor va creste cu 15-20%, asa cum anticipa si Banca Mondiala.

In plus, banca centrala poate asigura un "buffer" prin noi reduceri ale ratei rezervelor minime obligatorii, reduceri graduale ale ratei dobanzii de politica monetara si chiar interventii directe prin injectii de lichiditate in piata interbancara.

"Un deficit de aproape 8%, cum prevad datele Moody's mi se pare ca apartine unui scenariu extrem de dur, mult prea pesimist", a adaugat Anghel.

Si economistul-sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, considera ca estimarile Moody's sunt foarte pesimiste.

"Noi avem in vedere o crestere a economiei cu 4% in 2009, dar sigur ca depinde foarte mult de masurile pe care le va lua noul guvern", a declarat Ionut Dumitru.

"Nu se poate sa intram in recesiune pentru ca economia are o anumita rigiditate, in conditiile in care o mare parte din consum este autoconsum, motiv pentru care chiar daca vom vedea o contractie a economiei, partea de autoconsum tot nu va fi afectata. In plus, exista si economia neagra, care va continua sa produca", sustine un analist bancar.

El a adaugat ca, importurile vor scadea probabil pentru ca nu mai sunt sustinute nici de curs si probabil nici de credit.

"Comenzile pentru export, insa, desi au scazut, firmele continua sa produca si nu par sa inregistreze stocuri, ceea ce arata ca si-au gasit probabil o forma de desfacere in economia interna", a mai spus analistul si a adaugat ca nu exclude ca Romania sa se confrunte cu scaderi ale economiei in trimestrele III si IV, daca agricultura va fi afectata de conditiile meteorologice, dar cresterile din primele doua trimestre ar trebui sa acopere scaderile din a doua parte a anului si sa dea o crestere la nivel de an.

"Personal ma astept la o crestere de 2,7% in 2009, pentru un an agricol neutru. Daca agicultura va avea de suferit, cresterea va fi mai mica, daca va fi un an bun, din contra, ma astept sa vedem o crestere mai mare", a explicat analistul bancar.

Analistii ING si-au revizuit, luni, in scadere estimarile de crestere a economiei Romaniei in 2009, la 1,7% de la 4%, din cauza recesiunii din zona euro si a cresterii tot mai mici a creditarii. Astfel, produsul intern brut al Romaniei ar putea inregistra o crestere anuala reala de 2,5% in primul trimestru din 2009, respectiv de numai 1,6% in trimestrul II al anului viitor, cu mult sub varful de 9,3% atins in trimestrul II din 2008.

Pana nu vedem masurile noului guvern, discutam degeaba

Masurile fiscale si de venituri ale noului guvern vor avea un cuvant greu de spus in evolutia economiei Romaniei in 2009 si in anii urmatori, dar cele trei programe electorale anuntate de principalele formatiuni politice ca versiune pentru planul de guvernare al noului executiv i-au deprimat pe multi analisti.

Masurile prevazute in aceste programe sunt destul de contradictorii, in prag de alegeri, in conditiile in care politicienii nu se sfiesc sa promita cresteri salariale chiar si cu 20%, bani pentru firmele care angajazeaza someri, scutiri de impozite pentru profitul reinvestit si sustinerea IMM-urilor si fermierilor in vederea cresterii productiei agricole, dar sustin ca taxele si impozitele nu vor creste.

"Rolul statului va fi extrem de important in 2009, iar noul guvern va trebui sa cada de acord si cu banca centrala asupra noului plan de guvernare", a spus Anghel.

Ionut Dumitru prezenta doua variante. In prima, noul guvern va lua masuri adecvate de politici fiscale si de venituri, prin care "sa aiba in vedere cresteri salariale limitate in sectorul public si reduceri ale cheltuieilor sau cresterea taxelor - cea de-a doua fiind mai plauzibila -", ceea ce ar duce la o redresare coordonata a economiei - softlanding. In a doua versiune, in care noul guvern nu ar lua masurile fiscale si de venit necesare, cererea ar putea scadea din cauza deprecierii mari a leului si a inflatiei ridicate, iar economia s-ar confrunta cu o corectie dura, necontrolata, asemanatoare unei aterizari fortate - hardlanding.

"Am incredere ca viitorul guvern, indiferent de culoarea politica, va lua, totusi, masurile necesare de politica fiscala si de venituri, chit ca va fi vorba de niste politici nepopulare", a concluzionat Dumitru.

NewsIn