Razboi crud pe Wall Street: Morgan Stanley impins spre faliment de marile grupuri financiare

Data publicarii: 25-11-2008 | International

Marile grupuri financiare de pe Wall Street, printre care Merrill Lynch & Co, Citigroup Inc, Deutsche Bank AG si UBS AG, au incercat sa determine prabusirea Morgan Stanley, la doar doua zile dupa falimentul Lehman Brothers, scrie Wall Street Journal.

Investitorii au folosit contracte de transfer al riscului intre doua parti (credit default swap-CDS) pentru a amplifica temerile privind situatia gigantului financiar american. Un zvon fals privind anularea unei linii de credit a Morgan Stanley, in valoare de 25 de miliarde de dolari, deschisa la Deutsche Bank, a dat startul unui sir de speculatii impotriva grupului financiar. In urma acestor manevre, Morgan Stanley s-a transformat in prada usoara pentru alte institutii financiare americane.

Un purtator de cuvant al UBS a precizat ca banca nu discuta speculatiile pietei sau zvonurile. Reprezentantii Deutsche Bank, Merrill Lynch si Citigroup nu au fost disponibili pentru comentarii.

Investigatia, publicata de unul dintre cele mai citite ziare de afaceri din lume, este rezultatul studierii documentelor comerciale si a nenumaratelor interviuri luate unor directori, brokeri, directori de hedge-fund-uri, regulatori de pe Wall Street si anchetatori.

George Trifu