Doar jumatate din cele 1.500 locuinte programate pentru livrare in trimestrul IV vor fi finalizate

Data publicarii: 25-11-2008 | Imobiliare

Doar jumatate din cele 1.500 de locuinte programate pentru livrare in Capitala, in ultimele trei luni din 2008, vor fi finalizate, piata imobiliara fiind tot mai afectata de criza financiara, a declarat, marti, la un seminar de afaceri, Adrian Nicolescu, head of valuation & advisory la CBRE Eurisko.

"Efectele crizei financiare se resimt puternic si asupra pietei rezidentiale romanesti. Cu toate ca anul 2008 trebuia sa fie anul cu cele mai multe proiecte rezidentiale finalizate si totodata sa inceapa concurenta reala, am observat ca in primele 10 luni ale anului au fost livrate doar 900 de unitati rezidentiale in Bucuresti, dintre care 90% reprezinta apartamente. Pentru sfarsitul anului se mai pot finaliza doar 1.500 de unitati, insa pe fondul crizei financiare si implicit al inaspririi conditiilor de creditare, noi credem ca aceasta cifra s-ar putea reduce la jumatate", a adaugat Nicolescu.

Potrivit reprezentantului companiei CBRE Eurisko, pentru anul 2009 urmeaza sau ar trebui sa fie finalizate circa 7.000 de locuinte in cadrul proiectelor deja anuntate.

"Si aici ne pastram rezerva in ceea ce priveste numarul locuintelor care vor fi finalizate. Nu putem anticipa ceea ce se va intimpla pe piata si cel mai probabil se vor finaliza doar proiectele mici si medii unde constructia se afla intr-un stadiu avansat si care sunt vandute in proportie de minimum 50%. In ceea ce priveste proiectelor mari, credem ca va fi realizata doar o faza, de 100-150 de unitati'', a mai spus Adrian Nicolescu.

Acesta considera ca inasprirea conditiilor de creditare a condus la o scadere accentuata a numarului de tranzactii, desi oferta a fost in crestere, iar preturile de vanzare au scazut din lunile de vara si pana in prezent in medie cu 15-25%.

NewsIn