Obama ii critica dur pe bancheri si directori, pe care ii considera rupti de realitate

Data publicarii: 26-11-2008 | International

Directorii bancilor ar trebui sa renunte la bonusurile lor, iar cei din industria auto ar trebui sa inceteze sa foloseasca avioane private in contextul crizei actuale, a declarat presedintele ales al Statelor Unite, Barack Obama, reprosandu-le ca sunt rupti de realitate, relateaza AFP.

Renuntarea la bonusurile anuale consistente pe care le primesc cei din conducerea bancilor ar fi un "exemplu de asumare a responsabilitatii", in contextul in care administratia americana a fost nevoita sa salveze mai multe institutii bancare, a declarat Obama intr-un interviu acordat postului de televiziune ABC ce urmeaza a fi difuzat miercuri.

"Daca ai deja 10 milioane de dolari si trebuie sa faci concedieri, cel mai mic lucru pe care il poti face este sa spui 'sunt gata sa fac si eu sacrificii, pentru ca recunosc ca oameni mult mai putin instariti decat mine traverseaza o perioada dificila'", a spus Obama in fragmentele din interviu difuzate marti seara.

Presedintele ales i-a criticat sever si pe directorii a trei mari constructori americani de masini pentru ca s-au deplasat la Washington cu avioane private pentru a cere bani Congresului si a evita falimentul companiilor lor. "Mi-am zis ca acesti oameni nu prea pricep probabil ce se intampla in Statele Unite in prezent", a comentat Obama. "Este o problema cronica, nu numai in industria auto (...), ci la varful industriei in general", a spus el.

"Cand exista oameni care primesc sute de milioane de dolari bonus pe Wall Street si isi asuma riscuri enorme cu banii altora, aceasta demonstreaza ca ei nu au nici cea mai mica idee prin ce trec americanii de rand", a adaugat presedintele ales.

"Producatorii de automobile (americani) sunt mult mai bine platiti decat omologii lor de la Toyota sau Honda si totusi pierd bani mult mai repede decat constructorii japonezi, ceea ce imi sugereaza ca nu isi dau seama ce se intampla", a conchis Obama.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: