Unele companii isi sisteaza momentan cautarile de spatii de birouri, afectate de criza financiara

Data publicarii: 27-11-2008 | Afaceri

Mai multe companii si-au sistat pentru moment cautarile de spatii de birouri si si-au amanat pentru inceputul anului anumite decizii, printre care si relocarea, in principal din cauza crizei economice, a declarat Mirela Raicu, partener in cadrul companiei imobiliare Esop.

"Orice afecteaza mediul economic e clar ca afecteaza si piata birourilor. Desi numarul nu este deocamdata deosebit de mare, anumite companii si-au sistat pentru moment cautarile de spatii de birouri pentru relocare", adauga reprezentantii Esop, care apreciaza ca din criza economica vor avea de suferit atat constructorii, proiectantii sau producatorii de mobilier cat si angajatii care vor fi disponibilizati.

Potrivit acestora, in contextul unei crize internationale, atat de capital cat si de lichiditati, companiile din toate domeniile reduc preventiv cheltuielile, ca prima masura de evitare a unui eventual colaps.

"S-a observat deja ca, desi firmele nu au, inca, dificultati propriu-zise,  fiecare manager are retineri in ceea ce priveste proiectele pe anul urmator. Printre primele masuri luate de unele companii s-au observat chiar reducerile de personal, iar aceasta masura exclude din start nevoia unei companii pentru spatii mai mari de birouri, generand din contra un spatiu excedentar termporar, pe care cel mai adesea il ofera spre sub-inchiriere", a adaugat Mirela Raicu.

Reprezentantul Esop mai spune totodata ca, dupa ce criza financiara internationala a dus la stagnarea vanzarilor de locuinte, dupa ce bancile au inceput sa solicite un equity mai mare inclusiv de la dezvoltatorii de cladiri de birouri, mai multi dezvoltatori au anuntat inghetarea proiectelor sau incetarea lucrarilor.

"Dezvoltatorii incep sa aiba o abordare realista cu privire la efectele pe care criza le genereaza, acestia fiind nevoiti sa schimbe atat planul initial de constructie cat si cel de marketing si sa incerce sa se muleze pe noul profil al cumparatorului", mai spun cei de la Esop.

Astfel, potrivit acestora, multe dintre imobilele avand chirii intre 20-25 euro/mp in lunile anterioare, si situate totusi in zone mai putin privilegiate sau impresionante, au inregistrat anumite corectii in ceea ce priveste nivelul chiriei, catre 17-19 euro/mp. Totodata, mai multi proprietari de imobile au devenit mai flexibili in ceea ce priveste inchirierea pe etaje, sau chiar a unor module mai mici in cadrul etajelor, acolo unde spatiul o permite.

Consultantii Esop mai spun ca pentru anul 2009, pe langa cei 120.000 mp reportati din spatiile anuntate initial pentru 2008, sunt estimate a se livra proiecte ce vor cumula peste 707.000 mp, conducand astfel la un stoc total de peste 2,5 milioane de spatii de birouri, din care 0,8 milioane de mp clasa A, 1,2 milioane de mp clasa B+.

Totusi, conform experientei anilor precedenti, cei de la Esop sustin ca se asteapta ca un procent de 20-25% din proiectele anuntate pentru 2009 sa se finalizeze efectiv abia in anul 2010. Din punct de vedere al standardului spatiului, din cadrul celor anuntate pentru 2009, doar 271.300 mp reprezinta spatii de clasa A, in timp ce 420.774 mp reprezinta spatii de calitate superioara, insa mai aproape de standardul B+, fie prin amplasare, dimensiune ori calitate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: