Strateg Citigroup: revoltele civile si razboaiele ar putea fi ultima consecinta a crizei

Data publicarii: 27-11-2008 | International

Pagubele colosale provocate de excesele financiare ale ultimului sfert de secol au fortat autoritatile sa mearga pe un drum pe care niciodata nu au mai mers pana acum, cu consecinte greu de calculat, se arata intr-o analiza interna a grupului financiar Citigroup.

Tot acest nefast "joc de noroc" ar putea avea doua finalitati, ambele extreme: fie o escaladare a inflatiei peste tot in lume, fie intrarea intr-o spirala care va exacerba depresia economica si va duce la revolte civile sau chiar razboaie.

"Apele nu se vor linisti prea curand, magnitudinea a ceea ce s-a intamplat a fost mult prea mare iar conturul lumii nu va mai fi niciodata ca inainte. Efectele crizei se vor face simtite si dupa ce aceasta se va incheia, banii bagati in sistem vor fi ca o unda de soc materializata in inflatie", spune Tom Fitzpatrick, strategul sef al Citigroup.

"Eforturile financiare ale statelor s-ar putea sa nu dea rezultate pentru ca deja sunt prea multe pagube create, prea multe fisuri de astupat. E foarte probabil sa asistam la o continuare a deteriorarii situatiei economice pe termen lung. Este un cerc vicios care erodeaza increderea oamenilor si companiilor", precizeaza Fitzpatrick.

Instabilitatea politica s-ar putea accentua din aceasta cauza. Deja multe tari din Europa sunt "in pericol" iar majoritatea liderilor si-au pierdut din popularitate. Grevele ar putea fi prima forma de exprimare a nemultumirilor. "Ce se va intampla daca situatia va scapa de sub control intr-o tara cu armament nuclear, ca Pakistan?", se intreaba analistul.

Tot el anticipeaza ca marii castigatori vor fi cei care detin aur. Pana la sfarsitul anului 2009, aurul ar putea sa creasca cu 250%, data fiind cererea foarte mare atat din partea populatiei, cat si a guvernelor. Analistul Citigroup arata ca recent, China, a luat in calcul marirea rezervelor de la 600 de tone la 4.000 tone.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: