De sarbatori, vom cheltui intre 600 si 1.500 de lei doar pentru masa festiva

Data publicarii: 27-11-2008 | Economie

Romanii vor cheltui cu 20-25% mai mult fata de anul trecut pentru masa de Craciun si Revelion, si asta nu pentru ca au bani mai multi, ci pentru ca produsele alimentare s-au scumpit, noteaza Gardianul. Astfel, s-au inregistrat majorari de preturi cu 5-8% la lactate, fata de aceeasi perioada a anului 2007, carnea s-a scumpit cu cel putin 5%, iar orezul si uleiul costa cu 100% mai mult. Astfel, dupa calculele specialistilor din sectorul alimentar, o familie de trei persoane va cheltui cel putin 600 de lei pentru a-si asigura strictul necesar si a simti macar putin spiritul sarbatorilor.

Sarbatorile de iarna din acest an vor fi mai greu de trecut pentru cel putin 70% din romani, acestia fiind nevoiti sa se imprumute pentru a-si putea acoperi cheltuielile. "Pentru un pensionar, chiar si pentru un angajat cu un venit pe familie de 1.500-1.600 de lei, pregatirea pentru sarbatorile de iarna este un adevarat chin, pentru ca acestia raman cu datorii pe care le recupereaza abia in doua-trei luni", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).

Potrivit acestuia, romanii vor cheltui cu peste 30% mai mult fata de anul trecut in luna decembrie, avand in vedere nu numai scumpirea alimentelor, ci si cresterea dobanzilor bancare si majorarea facturilor la intretinere. "Multi vor fi nevoiti sa cumpere doar strictul necesar. Cate putin din fiecare, pentru a simti macar putin atmosfera sarbatorilor. Lumea se astepta la majorari de salarii substantiale, insa, comparativ cu decembrie anul trecut, salariile la majoritatea angajatilor au crescut doar cu 10%", a mai spus Frumosu.

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: