Ghetea: Depozitele din noiembrie ar putea spori la fel de incet ca in octombrie

Data publicarii: 27-11-2008 | Finante-Banci

Depozitele ar putea creste in noiembrie chiar mai putin decat in octombrie insa finalul anului "ar putea echilibra in mod paradoxal nivelul creditelor cu cel al depozitelor", a declarat joi presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.

"Nu cred ca noiembrie va fi o luna mai buna decat octombrie (in ce priveste cresterea depozitelor n.r.) chiar din contra avand in vedere ca apropierea sarbatorilor aduce un consum mai mare", a spus Ghetea.

El a adaugat ca, in ciuda majorarii cheltuielilor populatiei la final de an, luna decembrie "ar putea aduce, in mod paradoxal, un echilibru, ca urmare a banilor care vor intra in tara de la romanii care lucreaza in strainatate".

Totodata, presedintele ARB sustine ca nivelul dobanzilor anuale practicate de banca pe care o conduce, CEC Bank, respectiv 9% pentru depozitele in lei si 11,25% ca dobanda de baza la calcularea dobanzii variabile este "un nivel normal pe care am dori sa-l atingem in intregul sistem bancar, daca ne gandim la tinta de inflatie si la accesul la zona euro".

El a mai spus ca majorarea dobanzilor la credite a survenit ca efect al cresterii dobanzilor pe piata interbancara "care s-au suprapus cu problemele noastre din perioada de 20-25 ale fiecarei luni cand, traditional, erau probleme la constituirea rezervelor minime obligatorii, respectiv la plata impozitelor la buget".

Cu toate acestea, presedintele ARB sustine ca "problemele s-au mai calmat" si considera ca "suntem pe drumul cel bun".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: