Ghetea: CEC Bank mai are nevoie de inca 900 milioane lei din partea statului

Data publicarii: 28-11-2008 | Finante-Banci

Presedintele CEC Bank, Radu Gratian Ghetea a spus ca banca pe care o conduce mai are nevoie de o injectie de capital de 900 milioane lei, in afara sumei similare aprobate de guvern saptamana trecuta, banii facand parte din solicitatea pe care Ghetea a facut-o guvernului in 2007.

"In mai 2007, cand am fost numit presedintele CEC, am facut un plan de afaceri si am solicitat guvernului 1,973 miliarde lei. Am primit aprobarea din partea statului saptamana trecuta pentru 900 milioane lei. Mai avem nevoie de inca pe atat", a spus Ghetea la finalul festivitatii de aniversare a 60 de ani de la infiintarea Facultatii de Finante din cadrul Academiei de Studii Economice (ASE).

Ghetea nu a dorit sa precizeze cum vor fi utilizati cei 900 milioane lei, bani ce au fost deja aprobati de Guvern pentru majorarea capitalului social al CEC Bank, ca parte a planului de masuri anticriza al guvernului Tariceanu.

Guvernul a decis, miercuri, majorarea capitalului CEC Bank cu 900 de milioane de lei (echivalentul a 250 milioane euro), urmand ca prima transa, de 450 de milioane lei, sa fie acordata in primul trimestru al anului viitor, iar diferenta, pana la sfarsitul lui 2009.

In prezent, capitalul social al CEC Bank este de 719 milioane lei, decizia Guvernului urmand sa majoreze de peste doua ori capitalul bancii, detinuta integral de stat.

CEC Bank, ultima banca cu activitati de retail controlata de stat, a mai primit o infuzie semnificativa de capital si dupa anularea privatizarii bancii, la sfarsitul lui 2006, cand statul a considerat prea mic pretul de circa 60 milioane euro oferit de grupul financiar grec National Bank of Greece (NBG) pentru 70% din actiunile bancii.

CEC Bank si-a sporit de aproape patru ori profitul net in primele zece luni ale acestui an, pana la 328 milioane lei, valoare care include banii incasati din vanzarea participatiei la Asiban. Activele bancii au ajuns la finalul lui octombrie la 13,6 miliarde lei (3,7 miliarde euro), in crestere cu 51,65% fata de a zecea luna din 2007.

Banca are cea mai extinsa retea din Romania, de peste 1.400 de unitati, cele mai multe fiind in mediul rural.

NewsIn