Peste 1 milion de romani din mediul rural nu platesc contributii la bugetul de asigurari sociale

Data publicarii: 28-11-2008 | Economie

Aproape 1,3 milioane de persoane din mediul rural - care fac oficial parte din populatia activa - sunt neasigurate la stat, traind doar din activitati de subzistenta, fapt care va reprezenta o problema in viitor, a declarat ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse, Mariana Campeanu.

"Ar trebui sa facem caravane in care sa prezentam situatia privind numarul locurilor de munca existente in acest moment si in mediul rural, pentru ca acolo exista 1,3 milioane de persoane care traiesc din activitati de gradina si care nu-si platesc contributiile la bugetul de asigurari sociale. Trebuie sa avem grija, intrucat in viitor acestea ar putea reprezenta o problema", a mai spus Campeanu.

Ministrul Muncii a tinut sa-i asigure din nou pe pensionari ca-si vor primi pensiile atat in acest an, cat si in 2009, si a subliniat ca nu ar fi fost nicio problema privind plata acestora daca excedentul bugetului de pensii pe anii 2006 si 2007 nu ar fi fost folosit in alte scopuri.

"In 2006, bugetul asigurarilor sociale a avut un excedent de 1,8 miliarde lei, iar in 2007 - de 1,6 miliarde lei, iar daca acesti bani ar fi ramas in bugetul asigurarilor sociale ar fi ajuns pentru plata pensiilor pentru anii 2009 si 2010", a precizat Campeanu.

Ministrul a adaugat ca in 2009 vor fi alocate de la bugetul de stat pentru acoperirea majorarii pensiilor aproape 1,3 miliarde lei si a afirmat ca la sfarsitul lunii octombrie a fost inregistrat un excedent de 60 milioane lei.

Ministrul Muncii a tinut sa precizeze ca in lunile noiembrie si decembrie ar putea exista un decalaj de plata a contributiilor, din cauza situatiei cu care se confrunta sistemul bancar, insa a adaugat ca pana la sfarsitul anului aceste probleme se vor regla.

NewsIn