Masuri de austeritate: bancherii returneaza bonusurile si accepta reducerea drastica a primelor

Data publicarii: 28-11-2008 | International

Fostii executivi ai grupului financiar elvetian UBS au returnat bonusuri in valoare totala de 45 de milioane de euro, dupa ce banca a intrat in criza de lichiditati si a avut nevoie de interventia statului, a declarat CEO-ul Peter Kurer, citat de Bloomberg.

UBS a primit luna trecuta un ajutor de stat in valoare de 59,2 miliarde de dolari, dupa ce a inregistrat pierderi masive din expunerea pe piata subprime.

Fostul presedinte al Consiliului de Administratie, Marcel Ospel, si alti doi colegi au returnat saptamana trecuta bonusuri in valoare de 33 milioane de franci elvetieni, iar fostul CEO Peter Wuflli a inapoiat 12 milioane de franci.

In acelasi timp, bonusurile ce urmeaza a fi acordate de catre bancile londoneze angajatilor din sectorul de investitii si brokerilor, vor fi reduse cu mai mult de 60%, cel mai puternic declin al compensatiilor anuale din ultimii zece ani.

Doar cei care au obtinut cele mai bune performante la nivelul intregii banci, ce reprezinta mai putin de 5% din totalul fortei de munca vor putea obtine bonusuri ce vor fi la acelasi nivel sau la un nivel apropiat de cel de anul trecut.

Urmatorul nivel de conducere, middle management-ul, s-ar putea confrunta cu reduceri ale compensatiilor de peste 80%, conform rezultatelor unui studiu realizat de Armstrong International si preluat de Financial Times.

George Trifu