Dupa 40 de ani de existenta, mouse-ul ar putea deveni in curand amintire

Data publicarii: 01-12-2008 | IT&C

Cand Doug Engelbart si echipa sa de la Institutul de Cercetare Stanford din California au proiectat un sistem de usurare a controlului computerelor sub forma unei mici cutii de lemn cu cateva rotite, unul dintre cercetatori l-a botezat mouse. "Ne gandeam ca atunci cand va iesi in lume va avea un nume mai demn. Dar nu a fost sa fie", spune Engelbart.

Mouse-ul a fost pentru prima data prezentat pe 9 decembrie 1968 in San Francisco. In prezent insa, mouse-ul are o competitie serioasa. Laptopurile, care pot fi folosite fara mouse, devin din ce in ce mai populare. La fel touchscreen-urile prin care utilizatorii pot interactiona direct cu meniurile de pe ecran. "Incepem sa descoperim sisteme tot mai complexe si mai intuitive de control, iar mouse-ul va fi lasat in urma. Cred ca va mai fi folosit inca patru sau cinci ani", spune analistul britanic Steve Prentice.

Engelbart si-a inceput schitele pentru mouse in 1961, dupa ce a stabilit ca ar putea concepe ceva mai eficient decat instrumentul standard al vremii, un stilou cu senzori folosit pe sistemele radar in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. In anii '70, compania Xerox a dezvoltat mouse-ul si a lansat primul produs comercial. in 1984, Apple a cumparat brevetul mouse-ului si apoi dispozitivul a fost preluat in masa pe piata PC-urilor si folosit impreuna cu sistemul de operare Microsoft Windows.

First Mouse

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: