RBS va acorda o perioada de gratie de sase luni pentru intarzieri la plata creditelor ipotecare

Data publicarii: 02-12-2008 | Finante-Banci

Royal Bank of Scotland (RBS) a anuntat luni ca nu ii va executa silit pe detinatorii de credite ipotecare, decat dupa sase luni de intarzieri, relateaza Reuters.

Prin aceasta masura, banca va acorda o perioada de gratie persoanelor care au contractat credite ipotecare si care sunt in prezent puternic afectate de prabusirea sectorului imobiliar si de temperarea cresterii economice.

"Intelegem ca pentru proprietarii de case, confruntati cu probleme financire, una dintre principalele griji o reprezinta posibila pierdere a locuintei, in special in climatul economic actual", a declarat directorul diviziei de retail a bancii, Craig Donaldson.

Principalele banci ipotecare din Marea Britanie au acordat deja o perioada de gratie de trei luni, inainte de inceperea executarilor silite, in urma unui acord facut public saptamana trecuta de ministrul britanic al finantelor, Alistair Darling.

Numarul restantelor si al executarilor silite a crescut puternic in decursul acestui an, reflectand astfel temperarea cresterii economice si crestere costurilor creditarii.

La sfarsitul lunii septembrie, numarul gospodariilor cu restante la plata creditelor ipotecare se ridica la 168.000, cu 8% mai mult fata de sfarsitul lunii iunie, in timp ce numarul executarilor silite a fost de 11.300 in intervalul de trei luni incheiat la 30 septembrie, in crestere cu 12% fata de trimestrul precedent, potrivit datelor Consiliului Creditorilor Ipotecari.

"Masura va spori presiunea asupra altor banci, in special asupra Lloyds si HBOS, care detin impreuna ipoteci in valoare de 348 miliarde lire sterline", apreciaza analistul bancar, Bruce Packard.

Guvernul Marii Britanii detine o participatie de 58% in cadrul bancii RBS, dupa ce investitorii au refuzat sa cumpere actiunile oferite in noiembrie pentru majorarea de capital, sustinuta de stat.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: