Bruxelles-ul e de acord cu noile reguli privind schimbarea conturilor curente interbancare in UE

Data publicarii: 02-12-2008 | Finante-Banci

Comisia Europeana (CE) a salutat, luni, aprobarea de catre Comitetul European al Industriei Bancare (EBIC) a unui set de principii comune vizand conturile bancare, prin care consumatorii isi pot schimba fara costuri suplimentare conturile curente de la o banca la alta in cadrul statelor membre.

Comisia considera ca aceasta va fi de un real ajutor pentru cetatenii UE si va determina cresterea competitiei pe piata bancara europeana.

Asociatiile nationale ale bancilor vor monitoriza noul sistem, iar principiile vor fi aplicate in fiecare stat membru de la 1 noiembrie 2009.

Noile reglementari au fost adoptate ca raspuns la solicitarea CE anuntata prin pachetul "Piata unica pentru secolul 21".

"Ma bucur ca industria bancara europeana a raspuns provocarii de a reglementa singura aceasta initiativa importanta a Comisiei. Odata cu implementarea principiilor, se va ajunge la cresterea mobilitatii si la stimularea competitiei. Munca bancilor nu este insa terminata, deoarece acum vor avea de lucrat pentru implementarea si aplicarea corecta a acestor principii in toate statele membre", a declarat comisarul european pentru piata interna si servicii, Charlie McCreevy.

In plus, comisarul european pentru protectia consumatorilor, Meglena Kuneva, a declarat ca prin aceste noi reguli vor fi eliminate costurile suplimentare, dar si birocratia care ii impiedica pe consumatori sa-si schimbe mai usor conturile de la o banca la alta, pentru a avea parte de tranzactii mai bune.

Astfel, conform noilor principii, daca un consumator doreste sa schimbe banca, noua banca va intermedia procesul, in sensul ca va lua contact cu vechea banca, asigurandu-se ca transferul platilor recurente, precum debite directe si ordine de plata efectuate in mod regulat, se face rapid si fara probleme.

Noua banca va ajuta clientul sa informeze partile terte relevante, de exemplu furnizorii de utilitati, despre detaliile noului cont bancar. In plus, va asista clientul in inchiderea vechiului cont si la transferul fondurilor ramase la noul cont.

Vechea banca nu va taxa consumatorul pentru acordarea de informatii standard despre platile recurente.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: