Oficialii UE sustin cu prudenta un plan de relansare de 200 miliarde euro

Data publicarii: 02-12-2008 | International

Ministrii europeni de finante au sustinut marti cu prudenta un plan de relansare a Uniunii Europene (UE) de circa 200 miliarde euro, fara sa se angajeze ferm, din cauza rezervelor pronuntate de mai multe tari, relateaza AFP.

In cadrul unui text adoptat la finalul unei reuniuni de la Bruxelles, ce va fi supus aprobarii liderilor europeni la un summit in 11 si 12 decembrie, ministrii de finante ai tarilor membre ale UE au "salutat in principiu" propunerile facute saptamana trecuta de Comisia Europeana.

Propunerile de relansare in contextul recesiunii reprezinta "o baza buna" pentru o reactie "coordonata" in contextul crizei, "luand in considerare caracteristicile statelor membre ale UE", arata un comunicat al oficialilor europeni.

"Suntem de acord ca un pachet de masuri de ordinul a 1,5% din produsul intern brut (PIB) european, adica aproape 200 miliarde euro, ar putea fi un stimulent semnificativ pentru economiile noastre", se mai arata in text.

"Este o suma pe care ni se pare necesar sa o consacram relansarii", a declarat ministrul francez al finantelor, Christine Lagarde.

Prudenta textului reflecta, totusi, o serie de divergente referitoare la eforturile care trebuie facute. Franta si Marea Britanie fac parte dintre statele care vor un plan cat mai ambitios cu putinta. Alte tari, insa, au refuzat orice angajament care le constrange in ceea ce priveste cheltuielile.

Germania, asupra careia se manifesta presiuni sa faca eforturi mai mari pentru combaterea efectelor crizei economice decat cele 32 miliarde euro pe care le-a promis deja, este de asemenea prudenta. Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a subliniat ca documentul comun nu specifica in mod concret "efortul pe care trebuie sa il faca fiecare tara in parte".

De altfel, Germania, Polonia, Olanda si Suedia au reusit sa obtina ca planul de relansare al UE sa nu mai prevada folosirea fondurilor necheltuite din bugetul european, cifrate la 5 miliarde euro, banii urmand sa revina astfel la bugetele nationale ale guvernelor.

Berlinul a refuzat, de asemenea, ca planul sa mentioneze concret adoptarea reducerii cotei taxei pe valoare adaugata (TVA) printre masurile ce trebuie luate in contextul recesiunii. Germania este in conflict cu Franta referitor la acest subiect.

Ministrii europeni de finante, pe de alta parte, nu au avut niciun fel de problema sa sustina ideea ca Banca Europeana de Investitii (BEI) sa majoreze volumul creditelor sale cu aproape 31 miliarde euro in 2009 si 2010.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: