Calatorii extracorporale prin manipularea tehnologica a mintii umane

Data publicarii: 04-12-2008 | Lifestyle

Cercetatorii suedezi de la Karolinska Institute au folosit un sistem de camere video cu circuit inchis pentru a induce in mintea voluntarilor iluzia schimbului de corpuri, facandu-i pe cei din grupul de studiu sa creada ca sunt in corpul altor persoane, fie de acelasi sex, fie de sex diferit.

Acest experiment demonstreaza faptul ca este posibila manipularea mintii umane pentru a crea senzatia ca o persoana s-a mutat in corpul alteia.

"Experimentul explica in ce fel oamenii pot sa inteleaga limitele propriului lor corp", au declarat Valeria Petkova si Henrik Ehrsson, autorii studiului.

Pentru obtinerea acestei iluzii, una dintre mainile fiecarui voluntar a fost ascunsa si lovita in acelasi timp cu o mana de cauciuc, care era vizibila. Creierele voluntarilor le-au indus acestora senzatia ca bratul de cauciuc era mana lor.

Petkova si Ehrsson au impins experimentul si mai departe, folosind un sistem de camere video cu circuit inchis, pentru a-i face pe voluntari sa creada ca un manechin de cauciuc era adevaratul lor corp. In continuare, cercetatorii au reusit sa-i faca pe voluntari sa creada ca ei se afla in corpul altor persoane.

"Acest efect a fost atat de puternic, incat, in timp ce se credeau in corpul altei persoane, voluntarii puteau sa isi vada propriul lor corp biologic si sa isi stranga mana, fara sa intrerupa aceasta iluzie", au declarat cercetatorii.

George Trifu