Cea mai potrivita varianta de guvern, in opinia analistilor economici

Data publicarii: 04-12-2008 | Economie

Partidele politice se afla in focurile negocierilor pentru formarea unui nou guvern. Analistii economici sustin fie ca o guvernare de dreapta ar fi cea mai potrivita pentru Romania in momentul de fata, fie un Executiv care sa aiba o componenta tehnocrata.
 
Un guvern format din politicieni de cariera, dar si din tehnicieni, este o solutie pentru Romania avand in vedere prioritatile tarii din aceasta perioada. "Chestiunile legate de angajamentele politice, de programele fiecarui partid, in momentul acesta sunt depasite, ele pot fi reluate abia dupa ce vor fi semnalele clare ca s-a iesit din criza", crede  George Vulcanescu, analist economic.

Guvernul se va alcatui in functie de doua prioritati principale, explica Vulcanescu. Este vorba de asigurarea unei stabilitati interne a tarii, ceea ce inseamna mentinerea locurilor de munca si a nivelului actual al puterii de cumparare. De asemenea, mediul extern trebuie sa primeasca semnale ca in Romania situatia este sub control. Executivul are obligatia de a da semne clare agentiilor de rating ca exista premisele imbunatatirii ratingurilor acordate Romaniei, spune Vulcanescu. "Ne aflam in fata unei politici de stanga gestionata cu mecanisme de dreapta. Ideea de a renunta la cota unica ar fi o mare prostie. Dar ea trebuie coroborata cu o politica de subventionare, de sustinere a investitiilor si proiectelor din resurse bugetare, ceea ce se apropie mai mult de o politica de stanga", considera el.

O alta varianta preferata de analistii economici este aceea a unui guvern de dreapta, format din PD-L si PNL. "Sprijinul statului, stimularea fiscala, cumpararea de actiuni la banci, cum au facut americanii, sunt intr-un fel marca dreptei pentru ca dreapta este lucida si stie ca nu pomenile rezolva lucrurile", explica Bogdan Baltazar, consultant financiar.

In ceea ce priveste relatia cu actorii economici externi, acestia ar privi cu ochi mai buni o guvernare ce nu ar fi intr-o permanenta lupta cu presedintele, iar o guvernare ce ii are in componenta pe democrat-liberali ar indeplini aceasta conditie, considera Baltazar.

Programele economice ale partidelor politice sunt foarte diferite, insa niciunul dintre ele nu este potrivit situatiei economice actuale, este opinia lui Radu Soviani, director editorial la The Money Channel. Din punct de vedere economic, pozitiile partidelor sunt fie inutile, fie nesustenabile, sustine el.

Realitatea.net