Bancile, obligate sa le prezinte clientilor sumele reale de rambursat inca din faza precontractuala

Data publicarii: 04-12-2008 | Finante-Banci

Gata cu secretele. Bancile vor trebui sa le prezinte clientilor, inca din faza de informare, toate datele legate de contractul de credit si schema de rambursare. Ordinul vine sus, de la Guvern, iar cei care il incalca vor raspunde in fata legii.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 795 din 27 noiembrie 2008, care va intra in vigoare la sfarsitul lunii decembrie, inainte de a semna contractul, clientii bancilor au dreptul de a fi informati in ceea ce priveste conditiile contractuale, prezentandu-li-se si un grafic de rambursare care sa mentioneze costurile totale.

Ordonanta va proteja consumatorii care s-au plans in repetate randuri ca unele banci refuzau sa faca publice costurile reale ale contractului, preferand sa le divulge pe parcurs. Acest lucru ingreuna situatia posibililor debitori care nu isi puteau estima efortul financiar pe care urmeaza sa il depnua.

Pe langa esalonarea si valoarea reala a platilor, banca va trebui sa prezinte si celelalte costuri incluse pe langa dobanda, care nu vor mai putea fi modificate pe parcursul derularii contractului.

Aceste obligatii de transparenta din partea bancilor sunt in concordanta cu reglementarile care urmeaza sa fie valabile si la nivelul UE. Acestea prevad marirea gradului de comparabilitate a produselor de creditare si la nivel de piata comunitara.

Prin urmare, bancherii se pregatesc pentru ce e mai rau. Vor trebui sa renunte la creditele cu dobanda promotionala, pentru ca s-ar putea confrunta cu valuri de refinantari in conditiile in care noile reglementari pentru protectia consumatorului impun diminuarea costurilor pentru respectivele operatiuni.

Daca cliemtii vor inchide contractele, acestea pot sa primeasca, gratuit, de la banca, documentele care sa dovedeasca faptul ca datoria s-a stins. Comisionul de rambursarea anticipata nu va mai reprezenta "un obstacol disproportionat", potrivit ordonantei mai sus amintite.

Antena3