Banca Centrala Europeana pregateste o noua reducere a dobanzii cheie, estimeaza analistii

Data publicarii: 04-12-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE) va cobori din nou dobanda cheie, joi, in contextul recesiunii din zona euro si temperarii inflatiei, relaxarea politicii monetare a BCE putand fi mult mai ampla decat de obicei, din cauza gravitatii crizei, anticipeaza analistii citati de AFP.

Intrebarea care se pune nu este daca la sedinta de joi a consiliului guvernatorilor, ce va fi tinuta la Bruxelles de data aceasta, va fi luata o decizie de scadere a dobanzii cheie, ci daca reprezentantii BCE vor avea curajul necesar sa coboare dobanda de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual.

In cei zece ani de existenta, institutia cu sediul la Frankfurt nu a coborat niciodata dobanda cheie cu mai mult de 0,5 puncte procentuale. Pe de alta parte, perioada pe care o traversam nu este una obisnuita, subliniaza AFP.

"De fapt, nu vedem niciun argument convingator ca BCE sa nu scada joi dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual", a afirmat Holger Schmieding de la Bank of America.

Zona euro a intrat in recesiune, iar economistii si organizatiile internationale anticipeaza ca in 2009 produsul intern brut (PIB) al tarilor membre ale zonei euro se va comprima semnificativ.

Piata muncii incepe sa resimta efectele temperarii cresterii economice. Astfel, rata somajului a urcat in octombrie cu 7,7%, la cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani.

Concomitent, temperarea inflatiei este spectaculoasa. Indicele cresterii preturilor a coborat cu 3,2% in octombrie si cu 2,1% in noiembrie, potrivit estimarilor Eurostat, biroul european de statistica, mai ales ca urmare a ieftinirii petrolului.

Riscul deflatiei in zona euro este "mult mai important decat o revenire a inflatiei peste nivelul de 2% tintit de BCE, pentru pastrarea stabilitatii preturilor", a spus Jennifer McKeown de la Capital Economics.

Bancherii centrali europeni au si un alt motiv de a actiona rapid si dur. In contextul crizei financiare si reticentei bancilor de a se imprumuta intre ele, mecansimele de transmitere a deciziilor de politica monetara functioneaza mai greu, ceea ce va determina ca efectul acestora, resimtit de obicei dupa sase luni, sa se manifeste mult mai tarziu.

BCE a coborat deja dobanda cheie de doua ori in decurs de o luna, initial in 8 octombrie, in cadrul unei actiuni concertate cu alte banci centrale din lume, iar apoi la inceputul lui noiembrie, cu ocazia unui consiliu lunar. De la 4,25%, institutia cu sediul la Frankfurt a coborat dobanda cheie la 3,25%.

"Suntem gata sa micsoram dobanda cheie", a declarat recent presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, care a evitat sa precizeze care va fi amploarea deciziei. Problema pare inca departe de a fi fost rezolvata, in conditiile in care unii dintre bancherii centrali europeni atrag atentia ca este intotdeauna bine sa pastreze o marja de manevra viitoare, ceea ce reia discutia despre posibilitatea unei coborari a dobanzii cheie cu doar jumatate de punct procentual.

Cu o luna in urma, guvernatorii BCE au evocat posibilitatea unei relaxari mai ferme a politicii monetare, dar au ales in cele din urma o miscare cu doar 0,5 puncte procentuale, concomitent cu decizia indrazneata a bancii centrale a Marii Britanii, Bank of England, care a coborat dobanda cheie cu 1,50%.

Indiferent ce decizie vor lua, miscarea din decembrie nu a fost ultima, estimeaza la unison analistii, care cred ca dobanda cheie ar putea fi coborata la 2% pana in primavara anului 2009.

NewsIn