BCE estimeaza ca zona euro va fi in recesiune in 2009, spune Trichet

Data publicarii: 05-12-2008 | Economie

Banca Centrala Europeana (BCE) anticipeaza ca zona euro va fi in recesiune in 2009, cu o comprimare cu 0,5% a produsului intern brut (PIB), potrivit noilor estimari anuntate joi de presedintele institutiei, Jean-Claude Trichet, relateaza AFP.

Pentru 2008, BCE a revizuit in scadere estimarile pentru cresterea economica si nu mai mizeaza decat pe un avans cu 1% al PIB-ului, comparativ cu estimarile de acum trei luni, de 1,4%.

Presiunile inflationiste, pe de alta parte, se vor tempera. Pentru 2009, bancherii centrali europeni estimeaza ca indicele preturilor de consum va creste cu 1,4%, dupa rata de 3,3% de anul acesta.

Trichet a spus, insa, ca nu poate exclude o posibila temperare mai alerta a ratei inflatiei pe la mijlocul lui 2009, scrie Reuters.

Conferinta de presa a presedintelui Bancii Centrale Europene a survenit dupa ce consiliul guvernatorilor institutiei cu sediul la Frankfurt a decis, pentru prima data in istoria bancii, o relaxare a politicii monetare cu trei sferturi de punct procentual, la 2,50%.

O scadere accentuata a inflatiei nu va fi, pe de alta parte, una de durata si nu reprezinta un aspect relevant pentru evolutia politicii monetare, a mai spus seful BCE.

"Temperarea inflatiei are drept cauza mai ales ieftinirea marfurilor si incetinirea semnificativa a activitatii economice", a explicat Trichet.
Inflatia din zona euro s-a temperat cu 1,1 puncte procentuale in noiembrie, cel mai mare declin de la crearea zonei euro acum zece ani, la o rata anuala de 2,1%.

Acest nivel este apropiat, dar usor peste cel de "imediat sub 2%" tintit de BCE.

"Cu o mare legatura cu efectele intensificarii si extinderii turbulentelor financiare, atat cererea mondiala, cat si cea din zona euro ar putea scadea pentru o perioada indelungata", a adaugat Trichet.

Unii dintre economisti au vorbit despre amenintarea ca deflatia sa loveasca zona euro, mai scrie Reuters.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: