Bancile centrale din Europa coboara amplu dobanzile cheie, ca sa combata recesiunea

Data publicarii: 05-12-2008 | Finante-Banci

Banca Centrala Europeana (BCE), banca centrala a Marii Britanii si banca centrala a Suediei au coborat joi semnificativ dobanzile de politica monetara, ca sa sustina economiile europene, in contextul stirilor financiare tot mai pesimiste, relateaza Reuters.

Deciziile de relaxare a politcii monetare au fost salutate de multi analisti, dar reactia pietei a aratat ca s-ar putea sa fie nevoie de miscari si mai ample pentru stoparea declinului.

Banca centrala a Suediei a coborat dobanda cheie cu o marja record de 1,75 puncte procentuale, iar Banca Centrala Europeana a taiat, pentru prima data de la infiintarea sa, dobanda de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual, la 2,50%.

Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a micsorat dobanda cheie cu un punct procentual, la 2%, cel mai mic nivel inregistrat din 1951, in conditiile in care recesiunea planeaza asupra economiei britanice.

Franta a dezvaluit un plan de 26 miliarde euro (32,9 miliarde dolari), pentru sprijinirea economiei, pe masura ce rata somajului creste. Aceasta este ultima dintre tarile europene care deschide vistieria statului, ca sa combata problemele economice.

In contextul in care Statele Unite, Europa si Japonia sunt in recesiune si alte tari se indreapta in aceasta directie, statisticile indica pierderea tot mai multor locuri de munca si tensiuni referitoare la starea companiilor din intreaga lume.

Scopul diminuarilor dobanzilor cheie este de a ieftini creditarea si de a incuraja cheltuielile, dar bancile vor trebui sa depaseasca reticenta de a imprumuta, ca efectele deciziilor sa se faca resimtite.

Banca centrala a Suediei, Riksbank, estimeaza ca rata dobanzii va fi mentinuta la nivelul de 2% in 2009. "Activitatea economica s-a deteriorat rapid si neasteptat din octombrie", au afirmat bancherii centrali suedezi.

Bank of England, care a micsorat dobanda cheie tot la 2%, a aratat ca problemele economice s-au accelerat si ca pietele de creditare se confrunta in continuare cu conditii dificile.

"In Marea Britanie, ieftinirea caselor si extinderea somajului afecteaza atat afacerile, cat si increderea consumatorilor", a spus economistul sef de la Lloyds TSB Corporate Markets, Trevor Williams.

Analistii anticipasera decizia bancii centrale a Marii Britanii, ca urmare a publicarii indicatorilor de afaceri ce au sugerat ca economia Regatului Unit ar putea sa se indrepte spre o recesiune mult mai accentuata fata de ce estimasera majoritatea jucatorilor de pe piata.

Cei mai multi dintre analisti estimasera ca Banca Centrala Europeana urma sa coboare dobanda chei cu jumatate de punct procentual, dar in contextul in care inflatia se tempereaza, iar economia zonei euro se afunda mai mult in recesiune, consiliul guvernatorilor BCE a optat pentru o decizie mai ampla.

"Bancherii centrali europeni iau acum decizii mai indreznete, iar acest lucru reflecta o schimbare in felul in care percep situatia", a comentat analistul Gilles Moec, de la Bank of America.

Cu toate acestea, actiunile europene au pierdut castigurile anterioare si s-au tranzactionat in scadere, in siajul indicilor futures ai burselor americane, dupa prezentarea unor estimari pesimiste ale grupului de produse chimice DuPont.

Dobanda cheie din SUA va cobori sub 1%, daca banca centrala a Statelor Unite, Federal Reserve (Fed) va scadea din nou dobanda cheie luna aceasta.

Banca centrala a Noii Zeelande, pe de alta parte, a coborat dobanda cheie cu 1,50 puncte procentuale, la un nivel minim al ultimilor cinci ani, de 5%, si probabil ca va repeta decizia de relaxare a politicii monetare.

Banca centrala a Indoneziei a coborat, de asemenea, intr-o decizie surpriza, dobanda cheie cu un sfert de punct procentual, la 9,25%, pentru prima data din decembrie 2007, in conditiile in care guvernul incearca sa protejeze economia.

Intr-o sedinta de tranzactionare ce s-a terminat inaintea deciziilor de politica monetara ale europenilor, actiunile asiatice s-au depreciat, in contextul in care investitorii au mizat pe noi probleme ale economiei mondiale si au cautat siguranta prin plasamente in titluri guvernamentale americane.

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a anuntat un pachet de stimulente, care sa ajute Franta sa depaseasca perioada de criza, dupa ce guvernul a anuntat ca rata somajului a urcat in trimestrul al treilea la 7,7%.

Cuantumul de 26 miliarde euro (32,9 miliarde dolari) va tinti mai degraba proiecte de investitii decat sa ajute direct consumatorii, alocand bani pentru infrastructura si pentru sprijinirea autoritatilor locale si a industriei auto, grav afectata de criza.

Analistii estimeaza ca planul va sustine cresterea economica din Franta cu 0,6% in 2009, dar va impinge si deficitul la 3,9% din PIB, comparativ cu tinta anterioara de 3,1%.

La Zurich, banca elvetiana Credit Suisse a anuntat ca va concedia inca 5.300 de persoane, dupa ce a afisat o pierdere neta de aproape 3 miliarde franci elvetieni (2,5 miliarde dolari) in octombrie si noiembrie.

Aceste concedieri se adauga celor mai mult de 100.000 de locuri de munca pierdute in industria financiara mondiala, in contextul in care bancile din lume se confrunta cu cea mai grava criza de la Marea Depresiune.

Criza a devastat sectoare industriale intregi, inclusiv cel auto american, care cere Washingtonului sa il salveze.

Premierul Vladimir Putin al Rusiei, tara care alaturi de China, India si Brazilia a fost o piata emergenta dinamica inaintea declansarii crizei, a acuzat Statele Unite ca au "infectat" economiile mondiale cu aceasta criza.

Putin a estimat ca Rusia va supravietui "cu pierderi minime" si a pledat pentru mentinerea cresterii cheltuielilor sociale, ca sa evite o devalorizare brusca a rublei.

In China, Zhou Xiaochuan, seful bancii centrale a Chinei, a spus ca este increzator ca tara sa va putea sustine cresterea economica si stabilitatea financiara, dar a mai spus ca este nevoie de "masuri adecvate, eficiente si proactive".

China a coborat dobanda cheie saptamana trecuta, ca sa sprijine economia, iar bancile centrale ale Australiei si Thailandei au luat decizii asemanatoare saptamana acesta, ca sa evite recesiunea.

Companiile japoneze au diminuat cheltuielile, ceea ce arata ca economia este intr-o recesiune mai profunda decat estimase guvernul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: