Studiu: Cei mai multi dintre romani vor ca statul sa se implice financiar activ in viata de familie

Data publicarii: 05-12-2008 | Economie

Majoritatea romanilor sustin ideea implicarii statului in protectia familiei, existand un suport masiv pentru o politica familiala generoasa si egala pentru toti. In peste 80% din cazuri, femeia este cea care ramane sa ingrijeasca copilul dupa nastere, si tot mama este cea care intampina dificultati la intoarcerea la locul de munca. Acestea sunt doar cateva dintre concluziile studiului Viata de familie - 2008, lansat astazi de Fundatia Soros Romania.
 
Spre deosebire de europenii din primele 15 state UE, unde cetatenii considera programul de lucru flexibil si cresterea ocuparii ca fiind cele mai bune mijloace prin care se poate imbunatati situatia familiei, in statele nou admise - printre care si Romania - indivizii prefera alocatii pentru copii mai generoase, ridicarea nivelului indemnizatiilor de maternitate si pentru cresterea si ingrijirea copilului, reducerea costurilor pentru educatie.

De asemenea, studiul Viata de familie - 2008 arata ca, in privinta suportului financiar, peste jumatate dintre romani vor alocatii universale, aceleasi pentru toate familiile, indiferent de venit, de numarul sau de varsta copiilor. Numai o treime cred ca acestea ar trebui sa se acorde in functie de venitul familiei.

De asemenea, trei sferturi dintre persoanele intervievate sustin ideea unei sume fixe pentru concediul parental, care sa nu varieze in functie de venitul anterior al parintelui.

''Institutia'' bunicilor si, intr-o masura mai mica, familia extinsa continua sa ramana un sprijin important pentru familiile cu copii. Peste jumatate dintre cei care au copii au declarat ca au apelat adesea la ajutorul bunicilor, iar 12% la sprijinul altor rude. In privinta servicilor de ingrijire specializate, majoritatea familiilor cu copii apeleaza la gradinita (65%) si intr-o mai mica masura la cresa (13%). Centrele de zi sau bonele sunt foarte putin mentionate (2,2% ambele). I

In peste 80% din cazuri, femeia este cea care ramane sa ingrijijeasca copilul dupa nastere. In aproximativ 13% dintre cazuri, niciunul dintre parinti nu a luat concediul de crestere si ingrijire a copilului. 70% dintre cei care s-au intors mai devreme la serviciu au declarat ca au facut-o din nevoia de bani, 10% din nevoia de activitate si 20% din cauza posibilitatii aparitiei unor probleme la locul de munca.

In privinta masurilor de reconciliere a muncii cu viata de familie, perceptia asupra eforturilor statului este mai degraba negativa. Mai mult de 60% din populatia Romaniei considera ca masurile de protectie a familiei nu sunt suficiente in garantarea oportunitatilor egale pentru femei pe piata muncii si 62.1% considera ca mamele care beneficiaza de concediul de crestere si ingrijire a copilului se confrunta cu dificultati la intoarcerea la locul de munca.

"Viata de familie - 2008" are la baza un sondaj de opinie cu trei esantioane de respondenti: 1.400 persoane, reprezentative pentru populatia adulta, un esantion de 500 cupluri care traiesc in uniune consensuala (au o relatie stabila, locuiesc impreuna, dar nu sunt casatoriti legal),- un esantion de 500 familii monoparentale (un adult si un copil in varsta de pana la 18 ani).

Realitatea.net

Ultimele stiri pe BankNews.ro: