Profesorii nu vor ca elevii si parintii sa le stabileasca salariile

Data publicarii: 08-12-2008 | Educatie

Cadrele didactice nici nu vor sa auda despre proiectul Ministerului Educatiei referitor la evaluarea lor de catre comunitate in vederea salarizarii. "Acest sistem de evaluare a profesorilor este unul antipedagogic. Un elev va aprecia obiectiv un cadru didactic? Cum sa pui, de exemplu, parintii dintr-o comunitate de semianalfabeti sa evalueze un profesor?", se intreaba reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI).

Acestia considera ca, pentru evaluarea cadrelor didactice in vederea salarizarii diferentiate, Ministerul Educatiei trebuie sa elaboreze "criterii care sa tina cont de specificul scolii si de mediul din care provin elevii". "Trebuie definita performanta scolara. Trebuie avute in vedere diferentele dintre elevii din mediul urban si cel rural. Profesorii pot fi la fel de buni, insa elevii pot obtine rezultate diferite la invatatura si din cauza dotarii scolilor.

Unitatile de invatamant preuniversitar din mediul urban au calculatoare si laboratoare, in timp ce in mediul rural exista elevi care nici macar acasa nu au calculatoare", a declarat Aurel Cornea, presedintele FSLI. Potrivit acestuia, "principalul criteriu dupa care ar trebui calculate salariile cadrelor didactice este progresul scolar". Acesta a adaugat ca progresul scolar trebuie sa tina cont de standarde educationale minime: "Cunostintele elevilor trebuie evaluate in prima si in ultima zi de scoala.

Ministerul Educatiei trebuie sa stabileasca exact ce trebuie sa stie un elev la inceput si sfarsit de an scolar la toate materiile. Astfel, Ministerul Educatiei, prin inspectoratele scolare judetene, va sti si care sunt performantele fiecarui cadru didactic".

Pana una-alta, sindicalistii considera ca, prin promovarea proiectului privind salarizarea diferentiata a profesorilor in functie de evaluarea comunitatii, ministrul Educatiei, Anton Anton, "a vrut sa faca putina valva pentru a nu i se reprosa ca nu a facut nimic cat timp a fost ministru".

Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: