Taxa radio, incasata cu japca de la doua milioane de firme din Romania

Data publicarii: 08-12-2008 | Finante-Banci

Aproximativ doua milioane de societati comerciale au primit sau vor primi pana la sfarsitul anului notificari din partea Societatii Romane de Radiodifuziune (SRR) privind plata unor abonamente inexistente. Este vorba despre aplicarea unei hotarari de guvern, care prevede ca toate firmele din tara trebuie sa achite anual in conturile SRR un abonament in valoare de 360 de lei. Si asta, indiferent daca domiciliezi la aceeasi adresa unde ai declarat sediul firmei si mai platesti o data taxa respectiva, ca persoana fizica. Daca pana acum nu s-a sinchisit nimeni sa plateasca, incercarile recente ale SRR de colectare a birului au starnit un scandal imens.

Conform unei legi emise in ultimele zile de guvernare ale PSD, in 2003, toate firmele din Romania sunt obligate sa achite anual in conturile SRR suma de 360 de lei. Pentru ca pana acum nu s-a inghesuit nimeni sa achite asa-zisul abonament, SRR a angajat recuperatori. Acestia ar trebui sa oblige toate societatile ce apar inregistrate la Registrul Comertului sa achite contravaloarea pe ultimii trei ani a abonamentelor-lege.

Graba  SRR de a reupera acesti bani se explica prin faptul ca dupa trei ani de neplata, datoriile s-ar prescrie. Firmele de recuperatori ar trebui sa scoata de la toate SRL-urile si SA-urile peste o mie de lei. Abonamentul-lege este insa puternic contestat si masura obligarii agentilor economici la o plata obligatorie catre SRR pare una abuziva, deoarece nici una dintre aceste societati nu are vreun contract incheiat cu Radiodifuziunea. Mai mult, prevederile legii sunt neclare si nu exista normele metodologice de aplicare a acesteia.

Majoritatea celor care contesta taxa radio spun ca radiodifuziunea confunda aceasta taxa cu una fiscala. Numai ca taxele fiscale se duc la bugetul statului, pe cand aceasta este cu dedicatie pentru SRR. Pe de alta parte, majoritatea sediilor de firma sunt declarate in casele in care oamenii si locuiesc. Astfel, o persoana care are infiintate, sa spunem, cinci firme, va plati abonamentul la radioul de stat de sase ori:o data ca persoana fizica si de cinci ori ca persoana juridica.

Abonati cu forta

Valoarea taxei radio difera in functie de numarul de angajati ai societatilor. Daca o firma care declara la fisc ca nu are nici un angajat plateste acelasi "abonament" ca si o persoana fizica, de 2,5 lei lunar, majoritatea firmelor ar trebui sa plateaca 30 de lei lunar, 360 de lei pe an, in timp ce o firma cu mai putin de noua angajati (microintreprindere) poate plati doar 10 lei lunar. Desi prevederile sunt neclare, unde-i lege, nu-i tocmeala, asa ca Radiodifuziunea a avut grija ca in somatiile de plata sa specifice prevederile clare ale textului de lege: "Achitarea taxei de catre persoana fizica inregistrata la aceeasi adresa cu persoana juridica nu exonereaza persoana juridica de obligatia platii acestei taxe", scrie in notificari, ca sa nu fie nici un dubiu. Un avocat a primit pe site-ul sau sute de sesizari de la reprezentantii a tot atatea societati din intreaga tara care au primit facturi proforma de la SRR.

Sfatul avocatului: "In primul rand, de ce credeti ca SRR a emis o factura proforma? Pentru ca nu au cum sa se incarce in contabilitate cu facturi pe care stiu ca nu au nici o sansa sa le incaseze vreodata in Justitie, pentru ca nu au baza legala ca sa dea in judecata pe destinatarii acestor facturi. Oricum, in sarcina dvs. intrucat nu aveti un contract incheiat cu SRR, nu se naste nici o obligatie de plata daca primiti aceasta factura proforma, pe care va recomand sa o restituiti impreuna cu plicul catre SRR si sa le spuneti ca nu aveti nici o obligatie de plata fata de aceasta institutie, intrucat nu aveti nici un raport contractual sau juridic cu ei, si mai ales, nu v-au prestat nici un serviciu." Nemultumitii au la dispozitie pentru a depune sesizari adresa de e-mail office@asistentapentruconsumatori.ro

Integral in Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: