Casele ipotecate, vandute la jumatate de pret din lipsa de cumparatori

Data publicarii: 08-12-2008 | Finante-Banci

Din ce in ce mai multe locuinte constituite ca garantii la credite sunt scoase la vanzare chiar si la jumatate din valoare, din lipsa de cumparatori, transmite Cotidianul.

"Fata de anul trecut, numarul dosarelor de executare silita a crescut in medie nationala cu circa 70%. In noiembrie fata de octombrie, cresterea este de circa 12%", a declarat pentru Cotidianul Iulian Urban, directorul unei companii specializate pe recuperare de creante. Concret, acest lucru inseamna ca, pana la sfarsitul lui noiembrie, au fost scoase la vanzare aproape 6.000 de locuinte folosite pentru a garanta un credit bancar.

Companiile specializate au anticipat cresterea numarului de executari silite, nu si faptul ca bancile nu reusesc sa vanda aceste bunuri sau ca le ofera spre vanzare pe preturi de doua ori mai mici decat cele fixate in prealabil.

"Este adevarat faptul ca numarul dosarelor de executare silita inaintate executorilor judecatoresti a crescut, insa, in egala masura, a scazut numarul executarilor silite finalizate prin vanzarea bunurilor la licitatie publica intrucat, in acest domeniu, criza financiara si lipsa de lichiditate din piata se resimt acut si duc la scaderea continua a numarului de persoane care se prezinta si sunt interesate de aceste executari silite si de bunurile scoase la vanzare, intrucat asteapta o scadere a valorii lor sau chiar oportunitatea de a le cumpara pe mai nimic", a declarat Urban, pentru Cotidianul.

"Pretul de vanzare cerut de creditori este guvernat nu de valoarea inscrisa in contract, ci de cererea si oferta din piata. Este adevarat ca executorii judecatoresti incep licitatiile de la valoarea garantiei inscrisa in contract, insa o fac doar formal intrucat, in realitate, deja, valoarea garantiilor a scazut cu pana la 50 % din valoarea lor initiala, astfel incat sunt cazuri in care creditorii nu isi acopera nici macar debitul principal neachitat, fara sa mai luam in calcul dobanzile, penalitatile sau cheltuielile de executare silita", explica seful Urban si Asociatii.

Spre exemplu, o banca importanta din Romania a scos la vanzare un apartament cu doua camere in zona Floreasca. Pretul de adjudecare - doar 50.000 de euro, cu 40% mai mic decat pretul zonei. Procedura de organizare a licitatiilor privind executarea unui imobil este reglementata de Codul de Procedura civila. Concret, executorul organizeaza o licitatie prin care anunta caracteristicile bunului scos la vanzare, valoarea debitului, debitorul executat, iar doritorii sunt invitati sa participe la licitatie. Daca la prima strigare nu se prezinta nimeni, executorul trebuie sa coboare pretul de vanzare pentru a trezi interesul cumparatorilor.

"In general, sumele mari ajung arareori in faza de executare silita, pentru ca ele tin in general de clientii de magnitudine ai bancii si se prefera cautarea pana in panzele albe a unor solutii de compromis. Mai sunt si manageri de banca ce prefera sa nu se ajunga aici din diverse motive care tin de imaginea lor", a declarat Urban, pentru Cotidianul.

Ca urmare a problemelor financiare care acapareaza intreaga economie, bancile dau dovada de mai multa intelegere fata de clientii care au probleme in a-si achita ratele.

"Noi incercam sa ne intelegem cu restantierii in limita prevederilor legale. Bineinteles, ajungem la consens doar acolo unde situatia debitorului nu este foarte grava. Incercam, in general, sa evitam executarile silite. Tratam separat fiecare situatie in parte. Nu este vorba despre o strategie generala a bancii, insa va pot spune ca ajungem la intelegeri de genul reesalonarii ratelor sau chiar la amanarea platii pentru o anumita perioada", a declarat pentru Cotidianul reprezentantul unei banci din top 5.

Mai mult, majoritatea bancilor se declara deschise fata de renegocierea conditiilor de returnare a banilor. Presedintele Institutului Bancar Roman, Petru Rares, declara chiar ca bancile ar trebui sa-si elaboreze o strategie pentru negociere in conditiile in care executarea silita nu mai poate fi o solutie.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: