Jumatate din proiectele pentru IMM-uri din fonduri UE au fost respinse din prima faza de evaluare

Data publicarii: 08-12-2008 | Economie

Aproximativ jumatate din proiectele de investitii pentru IMM-uri din fonduri europene depuse la ministerul pentru IMM-uri au fost respinse in prima faza, de verificare a actelor din dosare si a valabilitatii acestora, a declarat Laura Marusca, director in cadrul ministerului.

"Din totalul proiectelor pentru investitii mici si mari depuse, aproximativ jumatate au fost respinse inca din stadiile de verificare a actelor din dosare si a valabilitatii acestora. Aceste dosare nu au trecut, deci, de primele doua etape de verificare si nu au mai ajuns la faza de analiza a coerentei planului de afaceri", a explicat directorul general adjunct al Directiei pentru IMM, Comert Interior si Cooperatie, din cadrul Ministerului pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale, Laura Marusca.

Ea a adaugat ca actele din dosar trebuie sa fie in termenul de valabilitate la momentul inscrierii online a proiectului, indiferent de perioada de timp in care proiectul ajunge la evaluator. De asemenea, evaluatorul primeste dosarul in plic inchis, astfel ca Ministerul pentru IMM-uri nu poate elimina din start dosarele incomplete sau neconforme.

Fondurile europene nerambursabile pot ajunge la 250.000 de euro pe proiect, in cazul investitiilor mici ale IMM-urilor, intregul program avand alocata o suma totala de 62,6 milioane euro.

Proiectele mari de investitii pot ajunge la 1,5 milioane euro, iar suma totala alocata acestei parti a programului este de 31,6 milioane euro, a mai spus Marusca, in cadrul unui seminar privind finantarea IMM-urilor.

Ea a explicat ca, din suma maxima de 1,5 milioane euro, care poate fi alocata pe dosar, pana la 10%, respectiv cel mult 150.000 de euro, reprezinta fonduri care pot fi alocate consultantei pentru respectivul proiect.

"Solicitarile pentru fonduri nerambursabile au depasit, in cazul proiectelor mici de investitii, de 2-3 ori suma alocata, in timp ce, pentru proiectele mari de investitii, cererile IMM-urilor au depasit de 19 ori bugetul. Numarul dosarelor respinse din start depaseste 50% din solicitarile depuse in cazul proiectelor mici de investitii si este de aproape jumatate din solicitari pe segmentul proiectelor mari", a mai spus Laura Marusca.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: