UniCredit: 12 companii europene cu rating neinvestitional se confrunta cu riscuri mari de faliment

Data publicarii: 11-12-2008 | International

Cel putin 12 companii europene cu ratinguri slabe se confrunta cu riscuri mari de faliment in urmatorii doi ani, in contextul in care scaderea veniturilor poate duce la incalcarea acordurilor de creditare, refinantate din ce in ce mai greu de companii, arata un studiu UniCredit, citat de Reuters.

Intr-un raport publicat miercuri, analistii de credit din cadrul UniCredit impart cele 39 de companii care ofera randamente ridicate pe care le acopera in Europa in trei categorii, mare, medie si mica, in functie de probabilitatea unui faliment pana la finalul lui 2010.

Printre cele 12 nume din categoria cu riscuri mari se numara fabricantul de piese auto ATU, producatorul de echipamente sportive Head, producatorul de ciment HeidelbergCement, compania britanica de chimicale Ineos, compania de produse chimice si materiale plastice Lyondell Basell, fabricantul de hartie M-Real, producatorul de chip-uri NXP, compania spaniola de cablu ONO, firma Truvo si operatorul grecesc de telefonie mobila Wind Hellas.

UniCredit a inclus pe lista celor 12 si holdingurile auto General Motors si Ford, insa riscul acestora de faliment depinde de soarta unui plan de salvare a industriei auto din Statele Unite, pe care oficialii americani incearca sa il promoveze cat mai urgent.

Toate aceste companii intra intr-o perioada negativa, caracterizata printr-un profil financiar foarte slab, ceea ce inseamna ca au probleme in respectarea actualelor acorduri de creditare, cu viitoarele nevoi de refinantare si cu reducerea lichiditatii, a mentionat UniCredit.

Deteriorarea performantelor operationale ar putea cauza incepand de anul viitor probleme de lichiditate pentru companiile Ineos, Lyondell Basell si Head.

Noua companii au fost desemnate de UniCredit ca avand un risc mediu de faliment, printre care Alcatel-Lucent, Ceva Logistics, Europcar, ISS, Logwin, Norske Skog, Seat Pagine, Versatel si Virgin Media.

Optsprezece companii, mai putin de jumatate din numarul total analizat, sunt considerate cu riscuri reduse de faliment in urmatorii doi ani.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: