Criza ii face pe americani sa cheltuiasca mai putin decat in timpul Celui de-al Doilea Razboi Mondial

Data publicarii: 11-12-2008 | International

Populatia americana si-a redus cheltuielile cu un procent comparabil cu cel de dupa atacurile japoneze de la Pearl Harlbour din 1942, generand teama ca recesiunea se va adanci si va duce la noi valuri de concedieri in masa, scrie Bloomberg.

Consumul populatiei va scadea cu 1% in 2009 potrivit estimarilor a 51 de analisti chestionati de Bloomberg in perioada 4-9 decembrie. "Suna cu adevarat inspaimantator pentru mine. Bugetele consumatorilor nu par sa-si revina prea curand, iar aceasta inseamna ca multe dintre companiile americane sunt intr-un real pericol. Este un cerc vicios din care sper sa iesim pana la sfarsitul lui 2009", spune Jeffrey Frankel, profesor de economie la Harvard University.

Scaderea cheltuielilor a dus deja intreaga industrie auto americana pe marginea prapastiei, in cursul zilei de ieri legislativul american cazand de acord sa acorde un ajutor de 14 miliarde de dolari pentru sustinerea marilor producatori de autoturisme. Somajul, conditiile de creditare dificile si scaderea valorii de piata au fost principalele cauze ale scaderii dramatice a vanzarilor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: