Creditarea interbancara din Europa va fi reluata spre sfarsitul lui 2009, spune seful Erste

Data publicarii: 11-12-2008 | International

Imprumuturile interbancare din Europa vor ramane blocate pana aproape de sfarsitul anului viitor, pentru ca bilanturile contabile publicate la sfarsit de an nu vor fi suficiente pentru a reda increderea in piete, a declarat pentru Financial Times directorul executiv al Erste Bank, relateaza Reuters.

Andreas Treichl, directorul executiv al Erste Bank, a spus ca asteptarile privind rezultatele financiare din 2009 sunt atat de scazute, incat bancile vor vrea sa vada cum evolueaza concurentele lor, in prima jumatate a anului viitor, inainte de a-si acorda credite.

Acesta a adaugat ca problema cu care se confrunta economiile este ca bancile stocheaza lichiditatea injectata in piete de catre bancile centrale, in loc sa o ofere sub forma de credite, declaratie in linie cu cea a guvernatorului bancii centrale a Austriei, Ewald Nowotny, intr-un interviu acordat miercuri pentru Reuters.

"Daca as sti cum sa deblochez creditarea interbancara, as vorbi cu presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, si cu politicienii din Europa. Insa nu am idee", a spus acesta.

Treichl, a carui banca este cel de-al treilea creditor din Europa emergenta si lider de piata in Cehia, Slovacia si Romania, estimeaza in continuare ca noile state membre ale Uniunii Europene vor evolua mai bine decat tarile din vestul Europei si decat cele din Est, din fosta Uniune Sovietica.

Erste Group Bank a fost primul creditor austriac ce a acceptat in octombrie o injectie de capital de 2,7 miliarde euro, din partea statului. UniCredit Bank Austria si Raiffeisen Zentralbank au aratat ca ar putea cere cate 2 miliarde euro, daca regulile CE nu vor face un astfel de ajutor prea scump.

Autoritatile austriece au primit permisiunea Comisiei pentru un pachet de ajutoare de 90 miliarde euro (116,8 miliarde dolari) pentru institutiile financiare afectate de criza creditelor.

Bancile din Austria sunt prezente pe piata romaneasca prin Banca Comerciala Romana, controlata de Erste Bank, Raiffeisen Bank Romania (grupul Raiffeisen), UniCredit Tiriac Bank (Bank Austria, care gestioneaza afacerile UniCredit din regiune) si Volksbank Romania.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: