Raiffeisen: BNR ar putea folosi operatiuni de tip swap pentru a imprumuta bancile cu valuta

Data publicarii: 11-12-2008 | Finante-Banci

Operatiunile de tip swap, prin care BNR sa imprumute bancile cu valuta, pentru perioade scurte de timp, ar putea constitui o masura de sustinere pentru sistemul bancar, in cazul in care s-ar dovedi necesara, a spus James Daniel Stewart, vicepresedinte al Raiffeisen Bank Romania.

El a explicat ca bancile romanesti nu au nevoie, in prezent, de un plan de salvare, ci de masuri imediate pentru a asigura un nivel potrivit de lichiditate in piata si pentru restabilirea increderii intre banci, in conditiile crizei de lichiditate pe plan mondial.

"Trebuie sa mentinem functionarea pietei monetare. Bancile nu stau rau cu lichiditatea si nu avem nevoie neaparat de un plan de salvare. Daca se constata o problema de lichiditate, o masura posibila ar fi ca BNR sa faca operatiuni de tip swap, pentru perioade limitate de timp, de exemplu pe 30 zile, prin care sa imprumute bancile cu valuta", a declarat James Daniel Stewart, vicepresedintele responsabil cu trezoreria si pietele de capital de la Raiffeisen Bank Romania.

El considera ca, in conditiile restrangerii lichiditatii disponibile pe plan extern, banca centrala ar putea face astfel de injectii temporare de lichiditate, mai ales ca bancile comerciale din Romania trebuie sa-si reduca dependenta de finantarea externa.

Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, estimeaza ca sistemul bancar va trece printr-o faza de ajustare, care va fi mai accentuata pentru bancile "care au compromis stabilitatea pentru cresterea cotei de piata dupa active".

El a subliniat ca, in prezent, la nivelul pietei bancare, raportul intre credite si depozite este de aproximativ 130%, dar sunt banci care au un decalaj mult mai puternic intre resursele atrase si cele plasate.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: