Bancile au discutat despre constituirea rezervelor minine dupa active, in functie de destinatie

Data publicarii: 11-12-2008 | Finante-Banci

Bancile au discutat posibilitatea constituirii rezervelor minime obligatorii in functie de active, nu de pasive, ca in prezent, astfel incat nivelul RMO sa tina cont de destinatia creditelor acordate de banci - consum sau investitii, a spus presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen.

"Una dintre masurile discutate in Asociatia Romana a Bancilor (ARB) este ca rata rezervelor minime obligatorii (RMO) sa fie legata de active, nu de pasive, astfel incat nivelul acestora sa poata fi mai scazut pentru creditele acordate pentru investitii si mai ridicat pentru imprumuturile de consum. Sunt posibile diverse masuri de stabilizare a pietei fara bani publici, dar trebuie bine gandite", a mai spus van Groningen.

El a adaugat ca, pentru ajustarea deficitului de cont curent, a carui adancire a avut la baza excesul de cerere, e nevoie de politici economice care sa limiteze consumul, dar care sa nu afecteze investitiile, mai ales pe cele in infrastructura, care ar trebui stimulate.

Rezervele minime obligatorii, pe care bancile comerciale trebuie sa le constituie lunar, sunt stabilite, in prezent, la un nivel de 40% din pasivele in valuta si de 18% din cele in lei.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: