Premiera absoluta in SUA: creditele de consum au scazut pentru prima data in istorie

Data publicarii: 12-12-2008 | International

Un alt semn al adancirii crizei in Statele Unite este scaderea creditelor contractate de populatie, fapt nemaintalnit vreodata in cei 57 de ani de cand Institutul de statistica monitorizeaza creditele de consum ale locuitorilor, scrie CNN.

Potrivit Rezervei Federale, creditele de consum au scazut in ultimul trimestru cu 30 de miliarde de dolari, echivalentul a 0,8%, pana la 13,91 trilioane dolari. Contractarea unui numar mai mic de credite este, in aparenta, o veste buna, insa inseamna totodata si un consum mai mic, cu efecte dezastroase asupra economiei.

Inasprirea conditiilor de creditare, urmare a falimentelor rasunatoare din industria bancara americana si a lipsei de lichiditati, precum si cresterea ingrijoratoare a ratei somajului, au dus la o scadere a volumului creditelor de consum vizibila mai ales la nivelul industriilor mari, precum auto sau retail.

Fenomenul este cu atat mai ingrijorator cu cat 70% din intregul Produs Intern Brut al Statelor Unite este constituit din cheltuielile populatiei. "Toti in ultimele trei luni au decis sa faca mai putine achizitii, dar veniturile statului depind de cheltuielile populatiei. Cu cat mai multi incep sa economiseasca, cu atat mai multi vor ramane fara servicii", arata un economist american.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: