Peste 2,5 tone de carne de porc posibil contaminata cu dioxina, sub sechestru la DSVSA Prahova

Data publicarii: 12-12-2008 | Diverse

Peste 2.500 de kilograme de carne de porc posibil contaminata cu dioxina au fost sechestrate pana joi de inspectorii Directiei Sanitare Veterinare Prahova, iar alte 2.400 de kilograme au fost folosite la fabricarea de carnati.

De asemenea, o tona de kaiser care ar fi continut carne din Irlanda s-a aflat in luna noiembrie in magazinele din Prahova, din aceasta cantitate inspectorii DSV reusind sa mai recupereze 3,8 kg.

Seful Serviciului de Inspectie Sanitara din cadrul DSV Prahova, George Stratulat, a precizat pentru NewsIn ca la nivel local nu mai sunt probleme. "Avem 2.575 de kg de carne de porc sechestrata, de la care am recoltat probe pentru a stabili daca este contaminata cu dioxina, iar 2.425 de kg au fost folosite in fabricarea de carnati. Acestia au fost comercializati in totalitate, insa nu prezinta risc pentru prahovenii care i-au consumat, intrucat pentru ca intoxicatia cu dioxina sa isi faca simtite efectele ar trebui ca un om sa consume cinci kilograme de carne contaminata pe zi, timp de 90 de zile", a explicat Stratulat.

De asemenea, conform datelor furnizate de inspectorii DSVSA, in Prahova au intrat in luna noimebrie 1.000 kg kaiser, din aceasta cantitate ei reusind sa mai recupereze 3,87 kg.

Seful Serviciului de Inspectie Sanitara din cadrul DSV Prahova da asigurari ca, incepand de vineri, nu mai exista suspiciune de contaminare cu dioxina a carnii din magazinele din judet, deoarece toate loturile cu probleme au fost identificate si sechestrate. Potrivit lui George Stratulat, porcii din Irlanda au consumat furaje cu ulei de transformator, aceasta fiind principala cauza de contaminare a carnii.

In Romania au ajuns 133,6 tone de carne din Irlanda, dintre care 3,6 tone via Belgia, 70 de tone via Ungaria, 40 de tone pe relatia Franta, iar, conform unei noi notificari de la Comisia Europeana, inca 20 de tone au intrat in Romania prin Italia.

Guvernul irlandez a ordonat sambata retragerea de la vanzare a tuturor alimentelor pe baza de carne de porc produse pe insula dupa 1 septembrie.

Alerta a fost lansata sambata seara, dupa descoperirea, in timpul unui control de rutina, la sfarsitul lunii noiembrie, a unor urme de policlorobifenil (PCB), un poluant asimilat de obicei cu dioxina. Substanta a fost detectata in grasimea de porc provenind de la noua crescatorii irlandeze. PCB este un poluant organic persistent, care poate fi cancerigen.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: