SUA traverseaza cea mai lunga perioada de recesiune de la Marea Depresiune, din anii 30

Data publicarii: 13-12-2008 | International

Economia americana trece prin cea mai indelungata si severa perioada de recesiune de la Marea Depresiune, din anii '30, potrivit economistilor chestionati de cotidianul Wall Street Journal (WSJ), relateaza AFP.

Produsul intern brut (PIB) al celei mai mari economii mondiale s-au putea comprima in trimestrul curent, situatie ce va continua si in primele doua trimestre din 2009, potrivit celor 54 economisti chestionati de WSJ.

"In medie, economistii estimeaza ca declinul economic se va termina in iunie 2009", scrie WSJ. Daca estimarile se vor adeveri, va fi pentru prima oara din 1945 cand PIB-ul SUA se comprima pentru patru trimestre la rand.

In al treilea trimestru, rata anuala a scaderii produsului intern brut (PIB) a fost revizuita la 0,5%. La inceputul lunii decembrie, National Bureau of Economic Research (NBER) a anuntat oficial ca Statele Unite au intrat in recesiune la inceputul lui decembrie 2007.

Daca recesiune va lua sfarsit in iunie, conform asteptarilor, cele 18 luni de scadere economica ar marca cea mai lunga perioada de acest fel de la Marea Depresiune. Recesiunile din anii 1973-1975 si 1981-1982 au durat 16 luni fiecare.

Un studiu realizat saptamana aceasta de UCLA Anderson Forecast arata ca grava recesiune americana se va adanci anul viitor, in contextul in care rata somajului creste si preturile scazute ale locuintelor si actiunilor pun in pericol consumatorii si afacerile ce au acumulat datorii.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: