Cea mai mare piramida financiara din istorie s-a prabusit ieri pe Wall Street

Data publicarii: 13-12-2008 | International

Bernard Madoff, unul dintre cei mai mari investitori de pe Wall Street si fost presedinte al bursei electronice new-york-eze Nasdaque, a fost arestat joi seara sub acuzatia de frauda prin intermediul unei scheme piramidale care a provocat o paguba de 50 miliarde de dolari investitorilor participanti, cea mai mare din intreaga istorie.

Madoff, in varsta de 70 de ani, este cunoscut ca fondatorul unuia dintre cele mai vechi si apreciate fonduri de investitii, Bernard L. Madoff Investment Securities LLC, ale carui baze au fost puse in 1960. Mai recent insa, el isi derula afacerile si printr-un alt fond, cel prin care a pagubit mii de investitori cu o suma de aproape patru ori mai mare decat cea acordata de statul american ca ajutor constructorilor de automobile.

Madoff a dezvaluit miercuri angajatilor companiei Bernard L. Madoff Investment Securities LLC ca a infiintat o firma paralela frauduloasa. Adresandu-se personalului, omul de afaceri a declarat ca "este terminat, ca nu mai are nimic si a pierdut aproximativ 50 de miliarde de dolari", se arata intr-un raport al FBI.
 
El a recunoscut ca a organizat o enorma piramida financiara frauduloasa, dar a adaugat ca se va preda autoritatilor dupa ce va folosi cele 200-300 de milioane de dolari care i-au ramas pentru a-si achita datoriile fata de "unii salariati, familie si prieteni".
 
Anagajatii au inteles ca, in principiu, Madoff a platit investitorii cu bani luati de la alti investitori. Afacerea era in insolventa "de ani intregi", estima Madoff, cu pierderi de circa 50 de miliarde de dolari.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: