Superdobanzile nu au contat, romanii si-au scos banii din conturi in octombrie

Data publicarii: 13-12-2008 | Finante-Banci

Romanii au scos din banci 742,9 milioane de lei, in luna octombrie, adica 1% din economiile in lei si 7% din cele in valuta, arata datele oficiale ale Bancii Nationale a Romaniei. Doua treimi din aceasta suma reprezinta retrageri din depozite in lei, in ciuda dobanzilor destul de ridicate oferite de banci in acea perioada. "Cred ca au fost retrageri pe fond de panica, care pana la urma s-a dovedit a fi nejustificata. Populatia a fost foarte atenta la ce se intampla cu bancile din strainatate si si-a golit conturile, chiar daca a pierdut dobanzi destul de bune", a declarat, pentru Gandul, Nicolae Alexandru Chidesciuc, senior economist in cadrul ING Bank Romania.

E drept ca bancile de pe piata romaneasca nu s-au confruntat cu asemenea probleme. "Nicio banca de pe piata romaneasca nu-si permite sa dea faliment", a adaugat acesta. In octombrie, mai ales in a doua jumatate a lunii, majoritatea institutiilor bancare au crescut dobanda la produsele de economisire in lei, sub presiunea de a atrage lichiditati. Media pietei a fost de 12% pe an, dar au existat si banci care au oferit peste aceasta rata.

Judetul Alba, in topul retragerilor

Cu toate acestea, in octombrie - luna in care efectele crizei financiare internationale s-au resimtit si la noi - populatia a preferat sa nu mai tina banii in banci. Cele mai mari diminuari ale economiilor in lei fata de septembrie le-au inregistrat sucursalele bancilor din judetul Alba (-4,73%). Astfel, pana la finele lunii octombrie, locuitorii judetului Alba mai aveau economisiti in conturi in jur de 726,2 milioane de lei. Sub influenta vestilor proaste de pe plan international, si bucurestenii si-au golit conturile, iar sumele s-au diminuat cu 3,87%. E drept ca, la nivelul ridicat de economisire din Capitala, minusul se traduce prin aproximativ 662 milioane de lei, economiile ajungand pana la 16,44 miliarde de lei. Si clujenii s-au speriat de criza globala, retragand 3,48% din sumele economisite anterior. Depozitele din banci mai aveau 2,18 miliarde de lei, la sfarsitul lui octombrie.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: