Presedintele Boliviei acuza Statele Unite ca au orchestrat scaderea drastica a pretului petrolului

Data publicarii: 15-12-2008 | International

Presedintele bolivian Evo Morales suspecteaza Statele Unite ca au orchestrat in mod deliberat scaderea pretului petrolului, cu scopul de a "pedepsi" regimurile ostile, printre care pe cel al aliatului sau venezuelean, Hugo Chavez, relateaza AFP.

"Aceasta scadere a pretului petrolului este poate pentru a pedepsi guvernele revolutionare, presedintii revolutionari, pentru a-l pedepsi pe Hugo Chavez si cateva tari petroliere din Orientul Mijlociu", a afirmat Morales.

"Imperiul (american) stie din nefericire sa foloseasca sistemul financiar pentru a pedepsi pe cineva", a continuat liderul socialist, care participa la incheierea unei campanii de alfabetizare in nordul tarii.

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 100 de dolari fata de nivelul record atins in iulie anul trecut (147,50 de dolari), din cauza crizei economice si financiare. Aceasta scadere drastica a pretului a dat o lovitura dura veniturilor Venezuelei lui Chavez, liderul stangii radicale si un apropiat al Cubei si Iranului. Venezuela este principala tara exportatoare de petrol din America Latina. Petrolul reprezinta 90% din exporturile sale, peste jumatate din buget si o treime din produsul sau intern brut.

"Uneori, americanii organizeaza o depresiune intr-un sector care este profitabil sau o scadere a pretului pentru a pedepsi pe cineva", a adaugat Morales, acuzand Washingtonul si ca a incurajat scaderea valorii frunzelor de coca. Culturile de coca sunt foarte raspandite in Anzi, unde planta este folosita ca leac si in ritualuri religioase. Statele Unite combat cultivarea de coca, pentru ca din aceasta planta este produsa cocaina.

NewsIn