UniCredit si bancile elvetiene, clienti ai celei mai mari piramide financiare din istorie

Data publicarii: 15-12-2008 | International

Frauda fostului presedinte al bursei Nasdaq, Bernard Madoff, estimata chiar de el la 50 de miliarde de dolari, a provocat pierderi de circa 4 miliarde de dolari bancilor si fondurilor de investitii din Elvetia, potrivit Reuters.

Conform aceleiasi surse, care citeaza persoane apropiate institutiei, o alta victima ar putea fi banca italiana UniCredit, expusa prin fondul de hedging Primeo Select. Deocamdata valoarea pierderilor nu a putut fi estimata, oficialii companiei financiare nefacand pana in acest moment nici o declaratie.

Banca de investitii Union Bancaire Privee (UBP) ar putea fi cea mai mare victima, cu pierderi de circa un miliard de franci elvetieni. Benedict Hentsch, institutie bancara cu sediul in Geneva, a anuntat, vineri, ca are o expunere de 56 de milioane de franci elvetieni, sau 5% din valoarea totala a activelor pe care le administreaza, la operatiunile lui Madoff. Banca a fuzionat in luna septembrie cu grupul financiar Fairfield Greenwich, care a investit 7,5 miliarde de dolari, 50% din totalul activelor sale, intr-unul din fondurile infiintate de Madoff.

Agentii federali l-au arestat pe Madoff joi, dupa ce procurorii au spus ca acesta le-ar fi declarat angajatilor seniori ca operatiunile sale de management financiar sunt "toate o singura mare minciuna" si "de fapt, o schema Ponzi de proportii".

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noii investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii. Deoarece capitalul investit nu are un randament destul de mare, astfel de scheme se prabusesc in cele din urma sub propria greutate.

Redactia BankNews.ro