O treime din companiile globale se gandesc la reduceri semnificative de personal in 2009

Data publicarii: 16-12-2008 | HR/Cariere

Cea mai mare parte a companiilor multinationale incearca sa isi reduca semnificativ cheltuielile cu forta de munca, beneficiile si compensatiile din 2009, pe fondul prognozelor economice negative facute de majoritatea analistilor, se arata in studiul Leading Through Unprecedented Times al firmei de consultanta Mercer.

Cercetarea, desfasurata in urma cu o luna, se bazeaza pe raspunsurile a 1.028 experti in HR si in planificarea financiara a unor organizatii cu operatiuni in peste 100 de tari. "Majoritatea companiilor au fost supuse in 2008 presiunii cresterii costurilor si au trebuit sa se dovedeasca abile in gestionarea fortei de munca, astfel incat sa o mentina productiva si sa-si pastreze talentele. In 2009 insa, am putea asista la nenumarate inghetari de salarii, eliminarea beneficiilor si reduceri masive de personal", spune Patricia A. Milligan, directorul de marketing al Mercer.

La nivel global, 81% dintre companiile chestionate de Mercer asteapta un declin pronuntat al afacerilor lor in 2009. Cei mai pesimisti sunt managerii din Japonia si Hong Kong, 90% declarand ca preconizeaza un declin sigur, iar cei mai optimisti sunt cei din Canada si Statele Unite, cu procente de 72% si respectiv 82%.

Mai mult de o treime din cei chestionati (35%) au declarat ca au in plan reduceri substantiale ale fortei de munca in 2009, un procent mare, explicabil daca avem in vedere estimarile sumbre ale tuturor organismelor financiare internationale. Procentele variaza considerabil de la o industrie la alta. Cele mai mari sunt in randul firmelor din industria manufacturiera si tehnologica (48%), iar cele mai mici in cadrul firmelor de servicii profesionale (24%) si retail (28%). 

Cei mai putin afectati par a fi expatii, 72% dintre companiile din studiul Mercer declarand ca nu intentioneaza sa reduca numarul de angajati cu contracte internationale. In schimb, 42% dintre firme au de gand sa revizuiasca termenii contractuali ai expatilor, ca parte a strategiei de control al cheltuielilor.

Majoritatea respondentilor (73%) vor sa reduca amploarea cresterilor salariale in 2009. Doar 12% au spus ca inghetarea salariilor la nivelul din 2008 este o certitudine, industriile cele mai vizate fiind cea bancara si tehnologica.

60% dintre companii au spus ca vor reduce politica de bonusuri si o vor corela cu performanta. Procentul este semnificativ mai mare in domeniul financiar, unde 75% dintre organizatiile chestionate au declarat ca bonusurile din 2009 vor fi mai mici. Tot in aceasta industrie, 28% dintre firme au spus ca intentioneaza sa dezvolte noi variabile de calculare a bonusurilor.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: