Noul program de guvernare face imposibila obtinerea unui deficit bugetar de 2,5% in 2009

Data publicarii: 17-12-2008 | Economie

Deficitul bugetar va depasi cu siguranta 2,5% din PIB in 2009 pentru ca veniturile la buget vor fi drastic afectate de reducerea TVA-ului la alimente, iar Guvernul ar putea fi chiar nevoit sa majoreze aceasta taxa pana la 25% la toate celelalte produse, sustin analistii chestionati de NewsIn.

Dintre masurile fiscale prevazute de noul program de guvernare, scaderea taxei pe valoare adaugata (TVA) la 5% pentru alimente poate genera o reducere a veniturilor bugerare, a declarat specialistul in probleme de fiscalitate, Gabriel Biris. Pe de alta parte, el considera ca o crestere a TVA pentru produsele de lux la 25% este ineficienta, in conditiile in care romanii achizitioneaza astfel de bunuri mai mult din strainatate, unde sunt mai ieftine.

In acelasi timp, o crestere a TVA pentru tigari sau alcool incurajeaza evaziunea fiscala pentru ca taxele pe astfel de produse sunt deja foarte mari.

Si directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca masurile anuntate de PD-L si PSD ar putea atrage un deficit bugetar de peste 2,5% din PIB in 2009, cat este prevazut in programul de guvernare, pentru ca prevede mai multe cheltuieli decat venituri.

"Majorarea TVA-ului la produsele de lux este o masura necesara, insa s-ar putea ca, sub presiunea lipsei de bani, cauzata de reducerea TVA-ului la alimente, sa fie nevoie de o majorare a acestei taxe pentru toate celelalte produse pana la 25%, limita maxima prevazuta de legislatia europeana", a declarat Liviu Voinea.

Pe de alta parte, reducerea TVA-ului la alimente ar putea reduce cu 50% evaziunea fiscala din domeniu, in conditiile in care, in prezent, statul incaseaza la buget doar jumatate din TVA-ul produselor de baza care se vand in magazine, a mai spus Voinea.

Reducerea taxei pe valoarea adaugata la alimente nu este vazuta cu ochi buni nici de economistul senior al ING Bank Romania, Nicolaie Alexandru-Chidesciuc. El nu contesta ideea in sine, deoarece considera ca trebuie ajutate anumite categorii sociale, dar sustine ca nivelul de 5% este prea scazut si nu va putea fi acoperit de veniturile suplimentare obtinute din TVA-ul incasat pentru produsele de lux.

"Diminuarea TVA la alimentele de baza va afecta incasarile la buget, in conditiile in care aceasta este cea mai eficienta taxa, care aduce multe venituri la buget. Nu sunt impotriva ideii de reducere a taxelor si impozitelor, dar nu stiu cum ne putem permite aceste reduceri in prezent. Astfel de masuri trebuie adoptate cu multa grija", a mai spus Chidesciuc.

Pastrarea cotei unice la 16% mentine ridicat interesul investitorilor pentru Romania

Printre aspectele pozitive ale programului se numara redirectionarea anumitor cheltuieli spre investitii, elaborarea de bugete multianuale si decizia de mentinere a cotei unice de impozitare la 16% pentru ca, in acest fel, se pastreaza atractivitatea mediului investitional din Romania, considera economistul senior al ING Bank Romania.

"Partea negativa a acestui program este, insa, ca se pune accent pe cheltuielile sociale in conditiile in care ar fi nevoie de o reducere drastica a cheltuielilor in general. La cum arata programul, nu vad cum s-ar putea obtine reducerea deficitului bugetar la 2,5% din PIB in 2009", a atras atentia Chidesciuc.

Voinea considera ca eliminarea temporara a impozitului pe veniturile din dobanzi este foarte buna, intrucat sprijina economisirea, si nu consumul.

"Aceasta masura vine sa corecteze o injustitie, intrucat impozitul pe castigurile la bursa urma sa fie eliminat, in vreme ce persoanele care isi economiseau banii in banci, erau nevoiti sa plateasca impozite", a adaugat Voinea.

Problema este ca introducerea acestei masuri va diminua veniturile la buget cu aproape 100 milioane euro, a mai spus Voinea.

Biris considera ca exista alte masuri de natura fiscala care, odata aplicate, ar permite o crestere sanatoasa a veniturilor bugetare cu 2-3 puncte procentuale din PIB.

Dintre acestea, el a mentionat incurajarea companiilor de tip holding in Romania, eliminarea abuzurilor pentru tranzactiile imobiliare si, in acelasi timp, plafonarea bazei de calcul pentru contributiile sociale.

"Ultimele doua masuri trebuie preluate impreuna, deoarece aplicarea separata ar atrage o scadere a conformarii la plata taxelor", a precizat Biris.

El a mentionat ca veniturile colectate anul trecut la bugetul de stat din castigurile imobiliare au fost extrem de scazute, insumand 120 milioane euro.

Chidesciuc a adaugat ca previziunile ING vizeaza un deficit bugetar de 5,5% din PIB in 2009, potrivit calculelor efectuate dupa ultimele promisiuni ale Guvernului Tariceanu si a mentionat ca nu va modifica estimarea pana ce nu vor fi numiti noii ministrii si pana nu vor fi adoptate masuri concrete.

"Nu vad nici un motiv de modificare a prognozei. Astept sa vad masurile concrete ale noului guvern", a concluzionat Chidesciuc.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: